2024. május 20. - Bernát, Felícia

Hogy viszonyul az MSZP és a KDNP a környezetvédelemhez?

A szocialisták és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) is válaszolt a környezetvédő civil szervezetek pártok programjaira vonatkozó megkeresésére; az MSZP több párthoz hasonlóan megtartaná a környezetvédelmi tárcát, a KDNP a természeti és épített környezet megóvását emelte ki.
2010. március 18. csütörtök 10:46 - HírExtra
Környezetvédő civil szervezetek - a Duna Charta, a Levegő Munkacsoport, a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet, valamint a WWF Magyarország - tizenkét, a pártok programjára vonatkozó kérdést juttatott el a Fidesz, a KDNP, az MDF, az MSZP és az SZDSZ elnökének, valamint az LMP szóvivőjének.

Első körben a Fidesz, az MDF, az SZDSZ és az LMP küldte el válaszát. Ezekből egyebek között kiderült, hogy a környezetvédelmi tárcát megtartanák, sőt erősítenék is, és egyetértettek abban is, hogy fontos a vízvagyon és az erdők védelme.

Az MSZP szintén megőrizné a környezetvédelmi tárca önállóságát, emellett a megújuló energiaforrások növekvő felhasználása és az energiabiztonság érdekében a tárca tevékenységét a klímavédelmi szempontok és energetikai kérdések megjelenítésével erősítené. Megfontolandónak tartják egy környezetvédelmi, vízgazdálkodási és energetikai minisztérium létrehozását.

Rögzítették, hogy a vízkincs továbbra is kizárólagos állami tulajdonban maradna, nem lesz jogszabályi lehetőség arra, hogy elidegeníthető legyen, és semmilyen beavatkozást nem terveznek, amely ivóvízbázisokat, a vízparti ökoszisztémákat károsítaná.

Hosszú távú energiapolitikát dolgoznának ki és csökkentenék az ország külső energiafüggőségét. Továbbra is kezdeményező szerepet töltenének be a nagy nemzetközi gázvezetékek (Nabucco, Déli Áramlat) előkészítésében, üzleti alapú megvalósításában.

Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vezetékek hazai szakaszai időben elkészüljenek, illetve a vezetékek 2014–15-ben működésbe lépjenek - jelezték, hozzátéve: tovább növelnék a földgáztározó-kapacitást, illetve a Déli Áramlat megépítése esetén egy újabb, 1,3 milliárd köbméteres új tározót létesítenének.

Folytatódna a Paksi Atomerőmű reaktorblokkjai üzemidejének 20 évvel történő meghosszabbítása, s a 2020 körül elkészülő új erőművi blokkok megépítésének előkészülete. A panellakásban élők költségtakarékossága, az olcsóbb és kevesebb energiafogyasztás érdekében folytatnák a Panel, a Panel+ és az Ökoprogramokat, annak széles körű elterjesztését céloznák meg.

A KDNP nevében Csallóközi Zoltán kabinetfőnök azt írta, hogy a kereszténydemokratáknak elsődleges "a teremtett világ védelme, politikájuk középpontjában az ember méltósága melletti kiállás, természeti és épített környezetének megóvása áll". Közlése szerint törvényalkotói munkájuk vezérfonala ezen alapvetően fontos értékek szolgálata.

Hozzátette: az új kormány az ember és a környezet harmóniájának visszaállítását tartja meghatározó szempontnak.

"Egészségünk, termőföldjeink, vizeink, erdeink és a föld mélyének kincsei veszélyben vannak, kiszolgáltatottakká váltak a gátlástalan kormányzati politikusok és a külföldi érdekek profitéhsége miatt. A magyar gazdák és vállalkozók hátrányba kerültek saját hazájukban, munkanélküliek tömegei várják, hogy végre biztosíthassák családjaik megélhetését" - fogalmazott a kabinetfőnök, hozzátéve: a választók felhatalmazásának birtokában, minden törvényes eszközzel akadályt gördítenek az ország kiárusításának útjába, a felelősöket pedig a törvény ereje fogja elszámoltatni.

A civil szervezetek azon kérdésére, hogy mi az öt legfontosabb feladat, terület, amelyekre kiemelt figyelmet fognak fordítani, az MSZP - a tervezett intézkedések költségigényének feltüntetésével - a munkahelyteremtést, a nyugdíjkorrekciós program folytatását, a közszolgáltatók magatartáskódexét, az önkormányzati reformot és a családtámogatás átalakítását jelölte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását