2024. május 2. - Zsigmond

Az amerikai-izraeli viszony nem jutott válságba

Az amerikai-izraeli viszony nem jutott válságba a kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt - jelentette ki Barack Obama a Fox News hírtelevíziónak.
2010. március 18. csütörtök 08:49 - HírExtra
Az amerikai elnök azt mondta: a telepépítési terv nem segíti elő az izraeli-palesztin békefolyamatot, az Egyesült Államok ennek ellenére Izrael elkötelezett szövetségese marad, és a két ország népét különleges kapocs köti össze, amely nem tűnik el. Obama - aki hosszú idő óta először adott exkluzív interjút a kormányát gyakran bíráló konzervatív csatornának - úgy fogalmazott: a telepbővítés "szerencsétlen döntés" volt Izrael részéről, de "néha a barátok sem értenek egyet".

Izrael washingtoni nagykövete a napokban úgy nyilatkozott: az amerikai-izraeli viszonyt 35 éve nem látott mély válságba sodorta, hogy Izrael Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatásával egy időben bejelentette 1600 új lakás tervezett építését a megszállt Kelet-Jeruzsálemben.

A bejelentés hatásai

A bejelentést a Fehér Ház és Biden is elítélte. Robert Gibbs, Obama szóvivője a hét végén az Egyesült Államokkal szembeni sértésnek minősítette az izraeli bejelentést. Hillary Clinton külügyminiszter az éles washingtoni bírálatok után viszont szokatlanul barátságos hangnemet használva kedden arról beszélt: az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága iránt, a két ország közötti kapcsolat "szoros, megingathatatlan".

Barack Obama a szerdai Fox News-interjúban megerősítette: kormánya egyik legfőbb törekvése meggátolni, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Indoklása szerint Irán atomhatalommá válása fegyverkezési versenyt indíthatna el a Közel-Keleten, amit Washington el akar kerülni. Arra a kérdésre, hogy kormánya kudarcának tekintené-e, ha Teherán mégis atomhatalommá válna, úgy felelt: az Egyesült Államok és nemzetközi partnerei erőfeszítéseket tesznek Irán elszigetelésére.

Hangsúlyozta, hogy Washington "erőteljes szankciókkal" akarja megakadályozni, hogy Irán atomfegyver birtokába jusson. "Folytatjuk a nyomásgyakorlást" - mondta, és ismét kijelentette, minden lehetőség nyitott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását