2024. május 2. - Zsigmond

Kortárs Magyar Építészeti Fesztivál Párizsban

A nemrégiben tragikus hirtelenséggel elhunyt Vargha Mihály építész, az építészfórum.hu alapítója emlékének ajánlja kiállításokkal és konferenciával egybekötött Kortárs Magyar Építészeti Fesztiválját a Párizsi Magyar Intézet (PMI).
2010. március 16. kedd 23:00 - HírExtra
A kétnapos rendezvény kedden este a Magyar Építőművészek Szövetségével együttműködésben létrehozott kiállítás megnyitójával vette kezdetét, amelyen az építészethez kapcsolódó legnagyobb magyar találmányokat, többek között a Gömböc névre keresztelt új geometriai forma, az egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi ponttal rendelkező, keljfeljancsira emlékeztető homogén testet is megtekintheti a párizsi közönség.

A Kortárs Építészeti Fesztivált - amelyen kiemelt szerepet kapnak a francia és a magyar várostervezők, művészettörténészek, építészelméleti szakemberek, gyakorló építészek - Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Albert Dubler, a Nemzetközi Építész Szövetség elnöke közösen nyitotta meg.

Az újornamentika és az építészet viszonyával foglalkozó szerdai konferencián a hozzászólók az építészeti ornamentika alapjait és értelmezését vizsgálják, annak megjelenését a magyar és a francia Bauhaus épületeken, valamint különböző formáit a városépítészeti elemektől a kisebb részletekig.

A fesztivál ideje alatt, március 16. és 18. között az esti órákban fényornamentika-variációk láthatók a PMI megújult homlokzatán. A látványos fényjáték a Sokszem Vizuális Művészeti Alapítvány grafikus, építész, üveg- és festőművészeinek munkája.

A Pani cég, az NKA és az Archikon Kft. segítségével megvalósult hatalmas vetítés a PMI kiállítótermében március utolsó két hetében bemutatott kiállítások - a Budapest Építészeti Nívódíja 2009 pályázat legjobbjai és az Újornamentika / Organikus építészet - hivatalos megnyitója alkalmából látható.

A magyar szecesszióban számos példa mutatja az ornamentika és az organikus építészet keveredését. Az Újornamentika / Organikus építészet tárlat a kortárs és a szecesszió legszebb, ebben a szellemben készült homlokzatait vonultatja fel, többek között Kós Károly, Maróti Géza és Lechner Ödön, a szecessziós stílus magyar irányzata kezdeményezőjének, a Magyar Iparművészeti Múzeum tervezőjének munkáit. A kiállítások április 3-ig tekinthetők meg a PMI-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását