2024. június 18. - Arnold, Levente

Cseh magyarok ünnepe

Nagyszabású ünnepi ülésen emlékeztek meg szombaton Prágában a Cseh Köztársaságban élő magyarok legnagyobb szervezete, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) megalakulásának 20. évfordulójáról.
2010. március 14. vasárnap 11:31 - HírExtra
Rákóczi Anna, a szövetség elnöke köszönetet mondott a cseh és a magyar állami szerveknek, hogy támogatják a CSMMSZ működését, s hangsúlyozta: az a tény, hogy a szövetség immár 20 éves, legfőképpen a tagok munkájának az érdeme. Az 1990. február 24-én alakult magyar szövetség küldetésének fő célját a csehországi magyarok összefogásában, az anyanyelv, a nemzeti hagyományok és a nemzeti öntudat ápolásában és fejlesztésében jelölte meg.

A programnyilatkozat leszögezi, hogy a CSMMSZ nem politikai szervezet, s napi politikával nem kíván foglalkozni.

"Budapesten nagyra értékeljük a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének 20 éves tevékenységét. Nekik is köszönhető, hogy az itt élő, nem is olyan kis létszámú magyar közösség a mai napig őrzi nyelvét ragaszkodik kultúrájához. Ismerjük a Prágai Tükör igényes számait" - írta üdvözlő levelében Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára, s biztosította a CSMMSZ-t arról, hogy továbbra is számíthatnak a magyar kormányzat támogatására.

"Visszaemlékezve az akkori célkitűzéseinkre, elfogadott programunkra és alapszabályunkra, elemezve azokat, nem kis meglepetésünkre megállapíthatjuk, hogy azok az idő folyamán alig változtak. Örömmel nyugtázhatjuk tehát, hogy az alapok, amelyekre képletesen mondva építettük szervezetünket, szilárdak és időtállóak" - jelentette ki Csémy Tamás, a CSMMSZ első elnöke.

Ma a magyar szövetségnek mintegy 700 tagja van. Alapszervezet működik Brünnben, Lovosicében, Ostravában, Olmützben, Pilsenben, Prágában és Teplicében. A csehországi magyarok létszáma a legutóbbi (2001) népszámlálás szerint majdnem 15 ezer fő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását