2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Mary Rose egyetlen női utasa egy kutya volt

A női nem egyetlen képviselője, egy kutya volt a Mary Rose, VIII. Henrik 1545-ben elsüllyedt hadihajóján - a kétéves szukának az egerészés volt a feladata.
2010. március 13. szombat 17:04 - HírExtra
A XVI. századi fedélzeti eb maradványait most első ízben tekinthetik meg az érdeklődők a világ legrangosabb kiállításán, az angliai Crufts Dog Show-n - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában.

A kutya csontvázának vizsgálata arról tanúskodik, hogy korcs vélhetően egész életét a hajón töltötte: a Tudor-kori babonás tengerészek ugyanis nem tűrtek meg macskát a fedélzeten, amely a hiedelmek szerint balszerencsét hoz.

"A csontváz a 19 ezer kivételes Tudor-kori lelet egyike, amelyeket a hajóroncsban fedeztünk fel, ám eddig sohasem állítottuk ki, mert nincs erre helyünk" - nyilatkozta John Lippet, a Mary Rose Alapítvány vezető tisztségviselője.

A helyzet most megváltozik, az éves kutyakiállításon való bemutatkozás után a fedélzeti eb végre méltó elhelyezést kap Portsmouthban, a Mary Rose múzeum tárlatán.
A Mary Rose korának egyik legnagyobb hadihajója volt, fegyverzete 90 ágyúból, legénysége 200 tengerészből, 185 katonából és 30 ágyúkezelőből állt.

A hajó 1512-ben készült el, és szolgálatának 33 éve alatt számos háborúban harcolt Franciaország és Skócia ellen; végül 1545. július 19-én süllyedt el a Wight-sziget közelében. A Mary Rose-t 1967-ben találták meg, a roncsokat 15 évvel később, 1982-ben emelték ki, a vitorlás maradványai jelenleg Portsmouthban tekinthetők meg.

A hadihajó elsüllyedésének oka mindmáig rejtély maradt. Sokáig azt feltételezték, hogy vesztét a franciákkal vívott tengeri ütközet alatti óvatlan manőverezés okozhatta: a hajó igen éles fordulatot tett, mélyen megdőlt, s a víz elöntötte a nyitott ágyúcsőréseket.

2008-ban a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az ágyúcsőrések a kapitány, George Carew admirális és a spanyol ajkú legénység közötti félreértés miatt maradtak nyitva, a közelmúltban pedig egy olyan feltevés látott napvilágot, miszerint a fedélzetmester hanyagsága okozhatta Mary Rose vesztét.

A hajó nyitott ágyúcsőrésekkel vitorlázott, s amikor viharba került, megtelt vízzel, majd elsüllyedt, több száz embert ragadva a hullámsírba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását