2024. május 2. - Zsigmond

Gazdasági együttműködés Latin-Amerikával?

A gazdasági együttműködés fejlesztéséről, a magyar export növelésének lehetőségeiről tárgyal keddtől Balázs Péter külügyminiszter Brazíliában és Argentínában - tájékoztatta Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő hétfőn az MTI-t.
2010. március 8. hétfő 21:36 - HírExtra
"Magyarország tudatosan építi kapcsolatait azon globális, leggyorsabban fejlődő gazdaságú partnereivel, amelyek a G20 tagjaként egymás között is egyre szorosabb egyeztetéseket folytatnak. Törökország, India és Kína után a két dél-amerikai államban tett látogatás is ebbe a folyamatba illeszkedik" - hangsúlyozta közleményében a szóvivő
.
A március 9-14. közötti látogatás során a magyar diplomácia vezetője tárgyal brazil és argentin partnerével, valamint találkozik a parlamenti elnökökkel is. Balázs Péter megbeszélést folytat a külgazdasági miniszterekkel is a gazdasági együttműködés fejlesztéséről, ezen belül a magyar export növelésének lehetőségéről és a beruházások ösztönzéséről - írta Mátrai Zsuzsanna.

Balázs Péter tájékoztatást ad partnereinek a magyar gazdaság helyzetéről, a magyar kormány válságkezelési intézkedéseiről is. A tárcavezető ismerteti Magyarország soros EU-elnökségi elképzeléseit és tájékozódik az EU stratégiai partnereként számon tartott két ország kapcsolatépítési javaslatairól - tette hozzá a szóvivő.

Mátrai Zsuzsanna kiemelte: a látogatás fontos célja, hogy Magyarország megerősítse kapcsolatait a több mint százezres brazíliai és argentínai magyarsággal. Balázs Péter részt vesz a Sao Paulo-i és a Buenos Aires-i magyar közösségek március 15-i megemlékezésein, és kitüntetéseket ad át a közösségek életében kiemelkedő szerepet játszó személyiségeknek - fűzte hozzá.

Brazília hosszú évek óta legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak Latin-Amerikában, Argentína pedig a térségben a harmadik legfontosabb gazdasági-kereskedelmi partnere Magyarországnak. Argentína tölti be
jelenleg az Európai Unió és a latin-amerikai országok közötti együttműködési fórum társelnöki tisztségét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását