2024. május 16. - Mózes, Botond

Mi legyen március 15-én szlovákiában?

Az államnyelvtörvény miatt több dél-szlovákiai önkormányzat bizonytalan, hogyan ünnepelje meg március 15-ét. Van, ahol a „biztonság kedvéért” a szlovák himnuszt is lejátszanák, a szónoklatok pedig egyes helyeken kétnyelvűek lesznek - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.
2010. március 4. csütörtök 11:00 - HírExtra
Az újság értesülései szerint több ünnepi szervező – köztük az önkormányzatok – elbizonytalanodtak, s attól tartanak, hogy ha nem szlovák „elemekkel” bővítve szervezik a programokat, akkor a kulturális minisztérium megbünteti őket. A legjellemzőbb példa, hogy a magyar szónoklatokat szlovákul is felolvassák, de van hely, ahol a magyar himnuszt „kiegyensúlyozandó”, a szlovák himnuszt is lejátszanák.

"Az aggodalmak ebben az esetben teljesen fölöslegesek. A szlovák nyelvtörvény ugyanis egy szót sem ejt a szlovák himnusz lejátszásáról, a többi nemzeti himnusz játszása, éneklése sem szerepel benne. A szónoklatoknak sem kell elhangzaniuk szlovák nyelven. A szervezőknek csak arra kell ügyelniük, hogy ha valaki szlovákul kívánna felszólalni, akkor ezt kötelesek lehetővé tenni számára. A jogszabály szerint ugyanis mindenkinek joga van beszédét szlovákul elmondani" - mutat rá a napilap.

A törvény szerint a rendezvények felvezető szövegének szlovákul is el kell hangzania. „Nincs előírva, hogy először magyarul vagy szlovákul kell elmondani, illetve, hogy mit kell tartalmaznia” – mondta a lapnak Tóth Károly, a nyelvtörvénnyel kapcsolatos jogsegélyoldalt működtető Fórum Intézet igazgatója. „Lehet tehát annyi is, hogy szevasztok” – tette hozzá az intézmény vezetője.

„A magyar himnusz szabadon lejátszható” – fejtette ki Tóth, ez nem ütközik egyetlen hatályos szlovák jogszabályba sem. A rendezvényre hívó plakátoknak ugyanakkor kétnyelvűeknek kell lenniük, ha nyilvános helyen vannak elhelyezve - zárja írását az Új Szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2010. március 4. 11:25
Szlovákia csak papíron létezik. Mint olyan nem egy különálló ország hanem 2-3 agyament történelemhamisító próbálkozik azzal, hogy elhitesse, hogy szlovákia egy különálló évszázadok óta létező valami. ráadásul az unióban diktatórikus törvényekkel akarják kikényszeríteni magyar emberekből, hogy tagadják meg magukat és a hazájukat. és mindezt az unió szó nélkül tűri és hagyja, hogy ilyen történelemhamisítás és emberellenes cselekmények lehessenek egy magyar területen szlovák vicc névvel.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását