2024. június 17. - Laura, Alida

Visszavonást kérnek a fővárosi MDF-esek

A budapesti választmánynak a fővárosi MDF-vezetőket leváltó döntése nyilvántartásba vételét kezdeményezi, és az országos választmány "törvénysértő, hatáskör elvonására vonatkozó döntéseinek" haladéktalan visszavonását szorgalmazza az MDF több budapesti kerületi szervezetének tagja a párt elnökségéhez és országos választmányi elnökségéhez címzett levélben.
2010. március 2. kedd 15:20 - HírExtra
A hétfői keltezésű, az MTI birtokába kedden került levelet az MTI információi szerint mintegy hetven budapesti MDF-es írta alá.

A levél aláírói szerint az MDF országos választmányának február 19-i ülésén meghozott - Budapesttel kapcsolatos - döntései "komoly zavarokat, mondhatni válságos helyzetet teremtettek" és alapszabály-ellenesek voltak. (Ezen a tanácskozáson az országos választmány április 25-ig magához vonta a budapesti választmány jogkörét.)

Hivatkoznak arra: komoly ellentmondásként kellett szembesülniük azzal a ténnyel, hogy amikor a sajtóban először jelent meg, hogy az MDF az SZDSZ-szel szövetségben kíván Budapesten indulni a választáson, Lévai Zoltán budapesti elnök a kerületi elnököknek címzett levelében határozottan a megállapodás ellen foglalt állást, néhány nappal később viszont a megállapodás mellett tört lándzsát Dávid Ibolya pártelnök jelenlétében a budapesti választmány ülésén.

A döntés ismert: azt 14 jelen lévő budapesti választmányi tag szavazatával elfogadta. De mi is lett elfogadva? Hiszen a megállapodás részletei nem derültek ki az ülésen. A szerződést senki sem látta - áll a levélben.

Mint írják, egy ilyen "meghökkentő, 180 fokos fordulatokat bemutató" választott vezetőbe vetett bizalom igen gyorsan meginog a tagság részéről, ennek adott hangot a kerületek majd fele, amikor élve az alapszabály adta felhatalmazással, bizalmatlansági indítvánnyal élt választott vezetőivel szemben.

Leszögezik: az MDF alapszabálya, valamint a budapesti választmány rendtarásának betartása mellett hívták össze a fővárosi választmány rendkívüli ülését február 11-re, hiszen a budapesti elnök a rendtartásban lefektetett határidőn belül nem intézkedett a testület összehívásáról, ezért a kezdeményezők ugyanezen szakasz alapján jogosultak voltak az ülés összehívására. (Az MDF budapesti választmányának 13 tagja aznap igennel szavazott arra, hogy visszahívják tisztségéből Lévai Zoltán elnököt és új elnöknek Szegner Lászlót, Óbuda alpolgármesterét választják, alelnököket és elnökségi tagokat is választottak.)

Sajnálattal kellett megállapítanunk, hogy az események megértése, érdemi tájékozódás, valódi párbeszéd helyett, az MDF némely vezetője az alapszabály ismeretének teljes hiányától sújtva, már másnap magabiztosan nyilatkozta, hogy alapszabály-ellenes döntés született, s ezért azt az országos elnökség nem fogadja el - fogalmaznak a levél írói, akik - mint megjegyzik - szomorúan értesültek arról a döntésről, miszerint az MDF elnöke, az érintettekkel történt előzetes konzultáció nélkül, felfüggesztett újabb öt kerületi szervezetet.

"Nagyon méltánytalannak tartjuk, hogy az Elnökség, illetve az Országos Választmány az MDF egészéért óriási áldozatot meghozó budapesti szervezetekkel szemben ilyen diszkriminatív, s egyben alapszabályt sértő döntést hozott. Nehezen értik meg a budapesti MDF-tagok, hogy miközben több megyei elnök önérzetesen jelenti be a nyilvánosság előtt, hogy az ő megyéje bizony nem kér az SZDSZ-ből, Budapesten a szubszidiaritás elvének még azt a kicsiny lehetőségét is el kívánja vonni az OV, hogy a saját vezetőjét megválaszthassa" - írják.

Rögzítik: a megyei, illetve a budapesti választmány nem vonhatja el a helyi szervezet, illetve a választókörzeti egyeztető fórum képviselőjelölési jogát és az országos választmány nem vonhatja el a megyei, budapesti választmányok jogosítványát, miszerint a területi listára kizárólag ezen testületek jogosultak javaslatot tenni.

Megítélésünk szerint a súlyos jogbizonytalanság feloldása érdekében - amely komolyan veszélyeztetheti a választásokon való indulást is - az országos elnökségnek valamint az országos választmány elnökségének haladéktalanul kezdeményeznie kell az országos választmány február 19-i törvénysértő döntéseinek a felülvizsgálatát, és az MDF alapszabályának megfelelő működési és döntési feltételek megteremtését - olvasható a levélben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását