2024. május 17. - Paszkál

A Hospinvest trójai falova?

Az Egri Kórházvédők Egyesülete szerint a Debreceni Egyetem (DE) válna a HospInvest "trójai falovává", ha az egyetem, illetve a Heves megyei és az egri önkormányzat által alakítandó gazdasági társaság működtetné a jövőben az egri kórházat.
2009. június 18. csütörtök 18:23 - HírExtra
Egy ilyen társaságba senki nem menne vissza dolgozni azok közül, akik a HospInvest megjelenése után elhagyták az intézményt, vagyis maradna a krónikus szakemberhiány - szögezte le Mánya Kristóf. Az egyesület úgy véli: az egyedüli megoldás az, ha tisztán önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság alakul az intézmény vagyonkezelésére.

Mánya Kristóf szerint gyanújukat támasztja alá az, hogy a DE, amely a múlt év elején szintén pályázott az egri kórház működtetésére, már a meghallgatási szakaszban visszavonta a tenderét (a tender visszavonását a Debreceni Egyetem cáfolja). Ugyanakkor az egyetem által, egyéb kórházak működtetésére létrehozott gazdasági társaságok ugyanazokat a szakértőket foglalkoztatják, mint a HospInvest - mondta.

A szóvivő mindezt a hevesi megyegyűlés elnökének szerdai nyilatkozatára reagálva közölte. Sós Tamás elmondta, hogy a megyegyűlés tárgyalásokat kezdett a Debreceni Egyetemmel és az egri önkormányzattal az egri kórház jövőbeni közös működtetéséről.

Az elképzelés szerint a három érintett közös gazdasági társaságot hozna létre a vagyonkezelésre, egyenlő tulajdoni arányok mellett, abban az esetben, ha megszakadna az együttműködés a csőd közeli helyzetben lévő HospInvesttel, a kórház jelenlegi működtetőjével. A szakmai színvonal megőrzésére biztosítékot jelentene, ha az egyetem jelölné ki az intézmény legfőbb vezetőit - tette hozzá Sós Tamás.

A HospInvest Zrt. április 3-án jelentette be, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB bank hiteltartozás fejében leemelt a számlájáról több mint egymilliárd forintot.

Sós Tamás hangsúlyozta: bár a kórház azóta a korábbinál hatékonyabban működik, a HospInvest csőd közeli helyzete miatt a jelenlegi körülmények között nem látják biztosítottnak az intézmény hosszú távú üzemeltetését. Ezért keresik a megoldást arra az esetre, ha a megyének szerződést kell bontania a HospInvesttel.

Habis László, a város jobboldal által támogatott, az Egri Lokálpatrióta Egylet által jelölt polgármestere a felvetés kapcsán azt közölte: egyelőre olyan társaság alapítását tudja elképzelni, amelyben csupán a városi és a megyei önkormányzat rendelkezik tulajdonrésszel. Nem zárta ki viszont a szakmai együttműködést az egyetemmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását