2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Romániában bevezetik a vizitdíjat

Romániában várhatóan a nyár közepén vezetik be az egészségügyben a részleges hozzájárulási fizetési rendszert, amelynek része a vizitdíj is.
2010. március 2. kedd 16:21 - HírExtra
A román egészségügyi rendszer hosszú távon fenntarthatatlan, ezért a román kormány azt tervezi, hogy bizonyos orvosi szolgáltatásokért a betegeknek külön kell majd fizetniük. Korábban elhalasztották ennek az újfajta rendszernek a bevezetését, de a tavaly decemberben kinevezett Cseke Attila, a román kormány egészségügyi minisztere is szükségesnek tartja, hogy a betegek járuljanak hozzá bizonyos orvosi szolgáltatások költségeihez. A tárcavezető reméli, hogy nyártól kezdve már alkalmazni fogják a törvényt.

Cseke a román sajtónak elmondta, hogy a vizitdíj körülbelül 5 lejt (337 forintot) tesz majd ki. Hozzáfűzte, hogy Romániában jóval többen keresik fel a kórházakat, és sokkal kevesebben fordulnak a háziorvosokhoz, mint az Európai Unióban általában. A szakértők kimutatása szerint a kórházi esetek 30 százalékát a háziorvosok is meg tudják oldani.

A minisztérium két hét múlva hozza nyilvánosságra a részleges hozzájárulási rendszer bevezetéséről szóló tervezetet, amelyet előbb a kormánynak, majd a parlamentnek kell elfogadnia. A tervezet szerint a betegeknek 10 lejt (674 forintot) kell majd fizetniük, ha szakorvoshoz mennek vizsgálatra, a hétnapos kórházi beutalás költségéhez pedig 100 lejjel kell hozzájárulniuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását