2024. május 14. - Bonifác

Több, mint 50 életet követeltek a viharok Európában

Nyugat-Európában legalább 51 ember halálát okozta a hétvégi szélvihar, amely egyedül Franciaországban 45 életet oltott ki, és egymillió háztartást fosztott meg az áramtól.
2010. február 28. vasárnap 20:25 - HírExtra
A "Xynthia" szombaton elsőként az Ibériai-félszigetre csapott le az Atlanti-óceán felől, és Portugáliában egy, Spanyolországban három ember halálát okozta. Franciaországot néhol óránként 130-150 kilométeres széllökésekkel érte el. Ez a leghevesebb vihar, amely 1999 óta lesújtott az országra, amikor 88 halálos áldozat volt.

A mentőalakulatok körülbelül hetven embert mentettek ki a nyugati Vendée megyében támadt áradásokból, de 29 holttestet is találtak, és attól tartanak, hogy még újabb áldozatokra bukkannak. Az áramkimaradásokat Bretagne, Limousin, Centre és Auverge egyes részeiről jelentette az állami elektromos művek. Az Air France légitársaság vasárnap reggel törölte hetven légi járatát (a mintegy 700-ból), amelyek a párizsi Roissy repülőtérről indultak vagy oda érkeztek volna. A társaság azt javasolja az utasoknak, hogy az interneten ellenőrizzék, indul-e a gépük, mielőtt kimennének a reptérre.

Jelentős áradások voltak a középnyugati Charente-Maritime-ban és Aytréban, ahol a lakók a háztetőkre menekültek, valamint La Rochelle-ben. A francia államvasutak mintegy tucatnyi, Párizst a délnyugati országrésszel és Spanyolországgal összekötő járatot törölt. Délnyugaton, főként Landes-ban és a Pireneusok atlanti vidékén közel 1200 kamion rekedt meg az utakon, mert a spanyol határt lezárták a közlekedés elől a vihar miatt.

A vihar miatt vasárnap Frankfurtnál megbénult a forgalom a legfontosabb német főútvonalon, az A3-ason, és a város főpályaudvarát is le kellett zárni az orkán elvonultáig. Az úton és a síneken is törmelék akadályozza a haladást. A vonatforgalom Észak-Rajna-Vesztfália egész területén megszakadt. Fennakadások vannak a frankfurti nemzetközi repülőtér - ez Európa legnagyobb terminálja - forgalmában is. Németországban két embert ütöttek agyon a kidőlő fák.

Az ítéletidő a Benelux-államokat és Skandináviát fenyegeti a következőkben, s noha a széllökések ereje csökkenőben van, még mindig elérik a 110 kilométert óránként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását