2024. április 29. - Péter

Újra jön az elektronikus útdíj?

Március elsejétől újra elektronikus útdíjat kell fizetni az első osztályú szlovákiai utakon is - jelentette be Lubomír Vázny, szlovák közlekedési miniszter azután, hogy tárgyalt a nagyfuvarozókat tömörítő CESMAD szövetség képviselőivel.
2010. február 26. péntek 19:16 - HírExtra
A január elsején bevezetett elektronikus útdíj fizetését az első osztályú utakon január közepén függesztették fel, mert a rendszernek számos hibája volt, amelyek nyílt tiltakozásokhoz vezettek. Vázny szerint azonban a rendszert üzemeltető Sky Toll társaság és a szlovák nemzeti autópálya-kezelő társaság időközben eltávolították a problémákat, így a rendszer üzembe helyezhető.

Matej Okáli, a Sky Toll vezérigazgatója közölte: hétfőig képesek üzembe helyezni a rendszert, tehát nincs akadálya a teljes értékű működésnek. A január 14-én útdíj alól kivont utakon az üzemeltető szerint kijelölték az új szakaszokat, időközben ellenőrizhető számlázást vezettek be, a kisebb problémákat pedig menet közben fogják megoldani. Okáli szerint a 47 napig tartó fizetésmentesség 200.000 eurós bevételkiesést okozott.

A kis- és közepes fuvarozó cégeket tömörítő Szlovákiai Fuvarozók Szövetsége (UNAS) azonban továbbra sem ért egyet a fizetésekkel, s a jövő hétre újabb tiltakozást helyezett kilátásba.

Az elektronikus útdíj rendszert Szlovákiában január elsején vezették be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikra. Az elektronikus útdíj rendszer összesen 2.400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki. Ebből az első osztályú utak 1.461 kilométert tesznek ki.

A januári tiltakozások következtében a kormány úgy döntött, hogy csökkenti a gázolaj árát, amit a parlament jóvá is hagyott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását