2024. június 1. - Tünde

Mennyi jut az MDF-nek Bokros népszerűségéből?

Noha Bokros Lajos a megkérdezettek szerint Orbán Viktor után a második legalkalmasabb miniszterelnök-jelölt, az MDF alig profitál népszerűségéből - derül ki a Forsense legújabb közvélemény-kutatásából.
2010. február 26. péntek 20:52 - HírExtra
A Forsense adatai alapján az MDF szavazótábora két és három százalék közötti, a vele együttműködő SZDSZ támogatottsága pedig önállóan az egy százalékot sem éri el az összes választópolgár körében.

Az MDF-et a megkérdezettek 7 százaléka, a vele szövetségre lépő SZDSZ-t 3 százalék érzi közel magához, az intézet mérése szerint maximálisan ez a kör szavazhat rájuk az áprilisi parlamenti választáson. Nagy azonban az említett pártok elutasítottsága: a demokrata fórumot 54, a liberális pártot 65 százalék érzi magától távol.

A kutatás alapján az MDF szavazótábora önmagát középre helyezi. A párt centrumpozíciója azonban abból is ered, hogy a választók fejében nem áll össze karakteres kép a demokrata fórum programjáról - írja a Forsense elemzése.
Az intézet megállapítása szerint három vezetője kivételével lényegében ismeretlen politikusok alkotják az MDF-et. Ráadásul a korábban az egyik legnépszerűbb hazai politikusnak számító Dávid Ibolya mára a népszerűségi lista középmezőnyének végére süllyedt, Herényi Károly pedig sosem állt előkelő helyen a rokonszenvlistán. Így mind ismertségét, mind népszerűségét tekintve a párt listavezetője, Bokros Lajos emelkedik ki az MDF politikusai közül.

A Forsense azon kérdésére, hogy ki lenne a legalkalmasabb miniszterelnök, a legtöbben Orbán Viktort nevezeték meg (38 százalék), mögötte azonban Bokros Lajos végzett. A válaszolók 16 százaléka őt nevezte meg elsőként, és a második legalkalmasabb jelölt pozíciójában is többen említették (14 százalék), mint Mesterházy Attilát (9 százalék). A szocialista párt szavazóinak csaknem egyharmada is Bokros Lajost tartja a legalkalmasabbnak.

Hátrány viszont az MDF-nek, hogy listavezetőjének megítélése kevésbé függ össze a párt népszerűségével, mint Orbán Viktor, Mesterházy Attila és Vona Gábor esetében. "Bokros Lajos sokkal inkább önálló tényezőnek tekinthető, aki nincs sokkal távolabb az MSZP-től, mint Mesterházy Attila, és hasonló távolságra áll az MDF-től, mint az MSZP-től" - áll a Forsense elemzésében.

Nehezíti az MDF helyzetét az is, hogy a választók keveset tudnak a párt által a választásokra életre hívott szövetségről. A megkérdezettek mindössze 28 százaléka hallott a Demokratikus Centrum nevű választási szövetségről, és csupán tíz százalék azok aránya, akik tudják, hogy az az MDF és az SZDSZ együttműködése. Tartalék lehet azonban az MDF-nek, hogy a Demokratikus Centrum ismertsége az átlagosnál magasabb azok körében, akik 2006-ban állításuk szerint az MSZP-re szavaztak, de most még nem döntöttek, illetve azoknál, akik biztosan elmennek szavazni, ám eltitkolják választott pártjukat - ismerteti az elemzés.

A Forsense kutatása januárban és februárban, 1000 véletlenszerűen kiválasztott személy telefonos megkérdezésével készült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását