2024. május 17. - Paszkál

A nagy kérdés: az MSZP visszaléphet a Fidesz javára?

Az MSZP szóvivője szerint még elméleti síkon is nehéz most arra válaszolni, hogy a szocialisták a második fordulóban visszalépnének-e a Fidesz javára; Budai Bernadett ennek kapcsán hivatkozott arra, hogy nem ismerik a Fidesz programját és az ellenzéki pártnak tartózkodnia kellene az antidemokratikus megnyilatkozásoktól.
2010. február 26. péntek 14:30 - HírExtra
Budai Bernadett pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére azt mondta, hogy a visszalépésnek két feltétele van, amellett, hogy valószínűleg nem kerül rá sor: ismerniük kellene a Fidesz programját és az ellenzéki pártnak tartózkodnia kellene az antidemokratikus megnyilatkozásoktól.

Szavai szerint még teoretikusan is nehéz erre a kérdésre úgy válaszolni, hogy a Fidesznek "rendre vannak antidemokratikus megnyilvánulásai". Ilyen párt pedig nyilvánvalóan nem alkalmas az összefogásra - vélekedett.
Hozzátette, hogy azért sem tud, még elméleti síkon sem válaszolni erre a kérdésre, mert a Fidesz programja még nem ismert.

Budai Bernadett egyúttal hangsúlyozta: az MSZP meglepetést fog okozni a választásokon, sokkal jobb eredményt fog elérni, mint amit a mostani közvélemény-kutatások mutatnak.

Az MSZP szóvivője fontos célnak nevezte, hogy antidemokratikus erő ne győzhessen le egyetlen demokratikus erőt sem.

A Népszabadság pénteken írt arról Gyulai Attila és László Róbert, a Political Capital két elemzője véleményét alapul véve, hogy a szocialisták nagy dilemmája: az esetleg a szélsőjobb felé billenő körzetekben az első forduló után vissza kell-e léptetni a jelöltet a Fidesz javára, hogy a Jobbik térnyerését megakadályozzák.

A lap emlékeztetett arra, hogy tizenkét olyan körzet volt a tavalyi EP-választáson, ahol a Fidesz nem érte el az ötven százalékot, a Jobbik viszont megelőzte az MSZP-t. A Népszabadság utalt arra, hogy a Political Capital elemzői szerint ha az MSZP a szélsőjobbra billenő körzetekben végül állva hagyja a jelöltjét, nagy eséllyel a Jobbikot juttathatja mandátumhoz.

Az MSZP felső vezetése a Népszabadság információi szerint eddig csak informálisan foglalkozott a lehetséges forgatókönyvekkel, és javaslatot tett központi üzenetekre is arra az esetre, ha a politikusokat ezzel szembesítenék. A lehetséges válaszok között szerepel a lap szerint: a választásokon az MSZP meglepetést fog okozni; a Fidesz sem jelentette még ki, hogy visszalép majd az MSZP javára; az antidemokratikus erő ne győzzön demokratikus erő felett, és ennek érdekében sokféle összefogás megfontolandó; ahhoz azonban, hogy a Fidesz és Orbán Viktor bizonyítsa demokratikus elkötelezettségét, az ellenzéki pártnak még sok kérdésre kell válaszolnia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. február 26. 16:20
*visszalépni
helix
2010. február 26. 16:19
Soha nem fognak vissza lépnének. Amilyen betegesen ragaszkodnak a hatalomhoz, ki van zárva ez a lehetőség. Bajnai szépen elmondta a beszédét a rettegett ellenségről, de a mögötte álló párt ezt egy percig sem gondolta komolyan.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását