2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sokba kerül a prostitúció

Magyarországon csaknem 40 ezren élnek prostitúcióból, és erre a tevékenységre a statisztikai adatok alapján a férfiak átlagosan több mint 30 ezer forintot költenek évente. Összesen a szexuális szolgáltatások forgalma egy évben 180 milliárd forint és minde
2007. szeptember 24. hétfő 21:09 - Hírextra
Az uniós pályázaton elnyert több mint 15 millió forintból mobil buszokon tanácsadók segítik majd azokat a prostituáltakat, akik ki akarják váltani a vállalkozói igazolványukat. Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint ez a szexmunkások érdeke is, hiszen adófizető állampolgárként lehetőségük lenne igénybe venni egészségügyi szolgáltatásokat, nyugdíjat kaphatnának, és hitelt vehetnének fel.

A vállalkozó szexmunkásoknak egyebek között azt javasolják a tanácsadók, hogy az adózásnál az általányt válasszák, mivel ebben az esetben nem kell költségszámlákat gyűjteniük - mondta kérdésre válaszolva Magos Árpád, az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) főosztályvezetője. A prostituáltak ugyanis egyelőre csak kevés szolgáltatást tudnak költségként leírni, a revizorok várhatóan nem fogadják el például a ruhára, fodrászra fordított összegeket. Elszámolható viszont például az orvosi költség vagy az egyesületnek fizetett tagdíj. A főosztályvezető hozzátette: két év után az egyéni vállalkozó szexmunkások is választhatják a kedvezményes adózási formát, az evát.

A prostitúciót szabályozó New York-i Egyezmény alapján a hátrányos megkülönböztetés elkerülése érdekében a szexmunkásokat nem szabad regisztrálni. Nem sérti azonban ezt az egyezményt az, ha a prostituáltak vállalkozóvá válnak - mondta Bakonyi Ágnes az APEH szóvivője. A "máshova nem sorolt egyéb szolgáltatás" kategóriából ugyanis nem megállapítható, hogy a vállalkozó pontosan milyen tevékenységet űz. Ide tartoznak például a bébiszitterek, vagy az asztrológusok is.

A prostituáltak egyesületének elnöke elmondta: becslésük szerint 20 ezer szexmunkás dolgozik Magyarországon, de a külföldre járó prostituáltakkal együtt számuk csaknem 40 ezer. Ebből 9 ezer szexmunkás dolgozik Budapesten, ezért a mobil tanácsadó buszok a fővárosban állnak majd a legtöbb 9 helyszínen.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2005-ben a 15 évnél idősebb 3,9 millió magyar férfi átlagosan 32 ezer forintot költött szexuális szolgáltatásokra. 2006-ban a KSH számításai szerint 180 milliárd forint volt ezeknek a szolgáltatásoknak összforgalma, amelyből csak a prostitúcióra 116 milliárdot költöttek.

Magyarországon a prostitúció 1999 óta bizonyos feltételekkel legális tevékenység. Az Alkotmánybíróság 2000-ben szintén megerősítette, hogy a szexuális szolgáltatás teljes korlátozása alkotmányellenes.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását