2024. május 2. - Zsigmond

Fogházbüntetés a kutyatámadásba belehalt kisfiú anyjának

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Pest Megyei Bíróság csütörtökön annak a kisfiúnak az édesanyját, akit a család kutyái 2007-ben szétmarcangoltak Monorierdőn. Az ítélet nem jogerős.
2010. február 25. csütörtök 13:56 - HírExtra
másodrendű vádlott, a nő élettársa - aki közreműködött a kétéves gyerek földi maradványainak eltüntetésében - az ítélet szerint bűnpártolást követett el, ezért 150 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte őt a bíróság.

T. Mária ügyvédje három nap gondolkodási időt kért, míg K. Péter, illetve védője tudomásul vette az ítéletet.

Az elsőrendű vádlott a nagy érdeklődés mellett tartott tárgyaláson az utolsó szó jogán könnyek között kért bocsánatot mindenkitől, akit félrevezetett azzal, hogy hosszú ideig eltűnési ügynek állította be fia halálát. Mint mondta, nagyon sajnálja a történteket, majd hozzátette: méltányos döntést vár a bíróságtól, hiszen az élet örökre megbüntette őt a kis Dominik elvesztésével.

K. Péter másodrendű vádlott is megbánását fejezte ki, egyúttal arra kérte a jelenlévőket, hogy osztozzanak a család gyászában.

Noha a védelem képviselői - akik szerint nem bűncselekmény, hanem sajnálatos baleset következtében lett kutyatámadás áldozata a kisfiú - bíztak a felmentő ítéletben, a bíróság az ügyész álláspontját osztotta, s gondatlanságból elkövetett emberölésnek, illetve bűnpártolásnak minősítette a vádlottak tettét. Ezért az anyát, T. Máriát egy év - két évre felfüggesztett - fogházbüntetésre ítélte, továbbá 400 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

A másodrendű vádlottat bűnpártolás miatt 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, emellett a férfit 300 ezer forint bűnügyi költség is terheli.
A bírói indoklásban egyebek mellett elhangzott, hogy "klasszikus" gondatlanság egy kétéves gyermeket 10 percre magára hagyni. Mivel az anya figyelmetlensége végső soron a kisfiú halálához vezetett, T. Mária cselekménye gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősül. A bírónő K. Péter terhére rótta fel, hogy palástolta élettársa hazugságát - miszerint Dominik egy margitszigeti séta alkalmával eltűnt - és segített a holttest elrejtésében.

A bíróság rendelkezett a három lefoglalt kutya egyike - a gyilkos sebeket ejtő eb - elkobzásáról és elaltatásáról, míg a másik ebet visszaszolgáltatják gazdájának (a harmadik kutya időközben elpusztult).

Fridman Róbert, T. Mária ügyvédje az MTI érdeklődésére azt mondta: védence szeretne mielőbb túljutni a történteken, noha fia elvesztése miatt lelkileg élete végéig "vezekelni fog". A tragédia, illetve a hosszú büntetőper megerősítette az élettársak kapcsolatát - tette hozzá az ügyvéd. Olyannyira, hogy később a pár ismét gyermeket vállalna.
A monorierdői ház udvarán a család kutyái 2007 augusztusában egy nyitva felejtett kapun át kijutottak az udvarra, ahol megtámadták és halálra marcangolták a kétéves Dominiket.

Az anya vallomása szerint a tragédia az alatt a 10 perc alatt történt, amíg ő beszaladt a házba egy telefonszámot megkeresni. Az élettársak - vallomásuk szerint az őket ért sokkhatás alatt - a közelben eltemették a gyermek földi maradványait. T. Mária ezután egy kitalált történettel kereste meg a rendőrséget. Eszerint egy margitszigeti séta alkalmával a kisfiú előreszaladt, ám ő nem tudta utolérni, mert elesett és beverte a fejét. Mire magához tért, a gyereknek nyoma veszett. Az asszony később megtört és részletes beismerő vallomást tett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását