2024. április 28. - Valéria

Az USA legyen óvatos!

Peking arra figyelmezteti Washingtont, hogy "legyen óvatos, amikor kijelentéseket tesz, vagy cselekszik" - annak érdekében, hogy megelőzze a kétoldalú kapcsolatok további romlását - jelentette ki a védelmi tárca szóvivője csütörtökön azt követően, hogy sajtójelentések szerint az Egyesült Államok korszerű - F-16-os - harci gépek eladását fontolgatja Tajvannak.
2010. február 25. csütörtök 09:50 - HírExtra
A kínai-amerikai kapcsolatokban az utóbbi időben bekövetkezett hullámvölgy egyik legerősebb kiváltó oka éppen az volt, hogy az Egyesült Államok januárban jóváhagyta a még a Bush-kormányzat idején elhatározott, mintegy 6,4 milliárd dollár értékű fegyvereladást Tajvannak.

Azonban a tajvani kívánságlistán szereplő fegyvereknek először nem mindegyikét hagyták jóvá, így az F-16-os vadászgépek lemaradtak róla. Viszont a Patriot típusú, föld-levegő elfogórakéták mellett például a hatvan darab UH-60M Black Hawk típusú helikopterre is igent mondtak az üzletet engedélyezők.

Az utóbbi napokban talán éppen azért, mert Washingtonban úgy értékelték, hogy Peking a már megszokott harcos retorika ellenére viszonylag "simán" elfogadta az üzlet tényét, az F-16-osok eladását is fontolóra vették, s korábban - meg nem erősített forrásokból - arról lehetett hallani, hogy dízel-elektromos tengeralattjárók is szóba kerültek.

Az új helyzet előkészítésére a napokban már kiszivárogtattak olyan amerikai kormányzati jelentést, amely előrevetítette a vadászgépek eladásának szándékát. Hírügynökségi jelentések szerint Tajvan 66 darab F-16-osra nyújtotta be igényét.

"Változatlan Kína álláspontja ama tekintetben, hogy a tajvani fegyvereladások miatt felfüggeszti katonai cserekapcsolatait az Egyesült Államokkal" - jelentette ki csütörtökön Huang Hszüe-ping katonai szóvivő, aki a jelenlegi elmérgesedett helyzetért a teljes felelősséget az amerikai félre hárította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását