2024. április 28. - Valéria

Az USA korlátozza a razziákat

Kevesebb éjszakai razziát tarthatnak az Afganisztánban állomásozó NATO-katonák egy új irányelv értelmében. Az intézkedés célja, hogy a nemzetközi erők elnyerjék az afgán lakosság támogatását.
2010. február 25. csütörtök 09:55 - HírExtra
Az irányelv, amelynek részletei nem nyilvánosak, már január vége óta érvényben van, de bevezetését Stanley McChrystal, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka csak szerdán erősítette meg hivatalosan. Az irányelv szerint, ha be kell hatolni valakinek az otthonába, mert ott gyaníthatóan lázadók rejtőzködnek, akkor azt lehetőség szerint az afgán hadsereg katonáira kell bízni.

Többen panaszkodtak amiatt, hogy a külföldi katonák egyszerűen csak berontanak a házakba, és nincsenek tekintettel arra, hogy ott esetleg nők és fiatal lányok is tartózkodhatnak.

"Eddig nem értettük meg ezt a kulturális különbséget, most ezen próbálunk változtatni" - mondta McChrystal Kabulban afgán fiatalokkal folytatott találkozóján.

Egy NATO-szóvivő hangsúlyozta, hogy az új irányelv nem korlátozza a katonák mozgásterét, inkább csak arra ösztönzi a parancsnokokat, hogy vegyenek figyelembe több szempontot, legyenek jobban tekintettel a lakosság számára érzékeny kérdésekre, és mérlegeljék, mekkora veszteséget okozna, ha egy éjszakára tervezett akciót inkább nappal hajtanának végre. Hozzátette: az éjszakai hadműveletekre továbbra is szükség van.

McChrystal - miután tavaly júniusban átvette a haderő vezetését - új hadviselési szabályokat vezetett be a civil veszteségek csökkentése végett és korlátozta a légierő alkalmazását a hadműveletekben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását