2024. május 3. - Tímea, Irma

A másik Csinszka

Csinszka, vagyis Boncza Berta Ady Endre halála utáni életét, munkásságát, de mindenekelőtt Babits Mihályra és Márffy Ödön festőművészre gyakorolt hatását mutatja be a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (Modem) csütörtökön nyílt tárlata.
2010. február 25. csütörtök 23:00 - HírExtra
Rockenbauer Zoltán, A másik Csinszka című kiállítás kurátora a megnyitón rámutatott: Csinszkát általában az "Őrizem a szemed" és más Ady-versek ihletőjeként ismerjük, azonban a kiállításon bemutatandó "másik Csinszkáról" már kevesebbet tudunk.
A tárlat az Ady utáni időszakot mutatja be. Az Ady temetésén készült rövid filmmel induló kiállítás korabeli dokumentumokon keresztül idézi fel az elkövetkező 15 évet egészen Csinszka haláláig. A kiállított tárgyak között levelek, kéziratok, rajzok, vázlatok és fényképek is láthatók, amelyek Csinszka Adyval töltött utolsó éveit, Babitscsal folytatott rövid viszonyát és Márffy-val kötött házasságát dolgozzák fel.

A kiállítás legfontosabb részét mégis az a több mint ötven Márffy-festmény jelenti, amelyek többségét Csinszka ihletett. A festő számára - akit Ady jó barátjaként ismert meg a későbbi múzsa - házasságuk és az utána következő évek a nyugodt életet és a boldogság keresését jelentették. Legfontosabb közös élményük - mint azt a kurátor elmondta - budai villájuk építése volt. Ennek, a "boldogság szigetének" megteremtését jelentő nyolcéves időszaknak az illusztrálása jelenti a kiállítás gerincét.

"Csinszka nélkül sem Ady, sem Márffy művészete nem lenne az, ami. A tárlat segít bennünket, hogy megismerjük Márffyt és a másik Csinszkát is" - zárta köszöntő szavait Rockenbauer Zoltán.

A május 23-ig látogatható tárlaton Márffy festményei mellett látható Rippl-Rónai József Csinszkáról festett portréja is. A több mint száz kiállított tárgy mellett megtekinthető Deák Krisztina Csinszkáról készült filmje, továbbá hallható Ady, Babits és Csinszka egy-egy verse Latinovics Zoltán, Cserhalmi György és Ráckevei Anna előadásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását