2024. április 19. - Emma

Emlékezés a tatárszentgyörgyi áldozatokra

Az egy évvel ezelőtt történt tatárszentgyörgyi fegyveres támadás halálos áldozataira emlékeznek ma a fővárosban és a Pest megyei község temetőjében roma és nem roma szervezetek, közéleti személyiségek.
2010. február 23. kedd 08:30 - HírExtra
Tavaly február 23-ra virradóra Tatárszentgyörgy cigánysorán, az utca utolsó házára dobtak, akkor még ismeretlenek, gyújtópalackokat, majd a tűz elől menekülő emberekre lőttek sörétes fegyverekkel. A támadásban a 27 éves családfő, Csorba Róbert és ötéves kisfia életét vesztette, a család hatéves kislánya súlyosan megsérült.

A gyanú szerint az egy évvel ezelőtti támadás annak a, romák sérelmére elkövetett, sorozattámadásnak a része volt, amely 2008. július 21-én Galgagyörkön kezdődött, és amelyet nyolc másik követett.

A támadásoknak összesen hat halálos áldozata volt. A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009. augusztus 21-én, mintegy három héttel a Szabolcs megyei Kislétán történt gyilkosság után, Debrecenben fogták el. A feltételezett elkövetők azóta előzetes letartóztatásban vannak.

A tatárszentgyörgyi gyilkosság áldozataira gyertyagyújtással emlékeznek délelőtt az Országos Cigány Önkormányzat fővárosi, Dohány utcai székházában, a gyilkosságsorozat áldozatainak emléktáblája előtt. A Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és a Roma Polgárjogi Alapítvány képviselői délután a Pest megyei település temetőjében helyeznek el virágokat az áldozatok sírján, majd kora este a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartanak megemlékezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását