2022. augusztus 19. - Huba

Összegző kézikönyv a Nyugat-Balkánról

A Nyugat-Balkán címmel átfogó, sok eredeti kutatást reprezentáló, katonáknak, diplomatáknak és a szomszédság iránt érdeklődőknek egyaránt szóló kézikönyvet mutatott be Pap Norbert tanszékvezető egyetemi docens hétfőn Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Pécsi Tudományegyetem Balkán Tanulmányok Központjának kiadványát őszre angolul is megjelentetik.
2010. február 22. hétfő 06:47 - HírExtra
Pap Norbert, a könyv társszerkesztője elmondta az MTI-nek, hogy a kötet megszületéséhez a Katonai Biztonsági Hivatal sokban hozzájárult, mert van ugyan sorozatuk a biztonsági kockázatokat rejtő területekről, mint például Afganisztán, de nincs a déli szomszédokról, ezért ösztönözték a pécsi központ kutatóit, hogy tárják föl ebből a szempontból is a Nyugat-Balkánt, szülessen egy kézikönyv nemcsak katonáknak és diplomatáknak, hanem a térség iránt érdeklődőknek is.

Végül is nem didaktikus munka, hanem a legfrissebb kutatásokat is tartalmazó négyszínnyomásos könyv készült sok színes térképpel. Nagyon modern, a biztonság fogalmát széleskörűen értelmező tanulmányok vannak a kötetben, az oktatástól kezdve - beleértve a nemzetiségi iskoláztatást - a városhálózat alakulásán át a térség etnikai képéig - jegyezte meg Pap Norbert.

A kilenc fejezetre oszló kötetben - amelynek katonai társszerkesztője Kobolka István - szó van a Nyugat-Balkán természeti, földrajzi környezete és a létrejött új államok viszonyrendszeréről.

Hóvári János történész, diplomata arról értekezik, hogyan jelent meg 1991 és 2008 között a Nyugat-Balkán a nemzetközi fogalomrendszerben, hogyan került be a nemzetközi diskurzusba a térség, amely kimaradt az európai integrációból. Reményi Péter egyetemi tanár tanulmányában azt vizsgálta, hogy a városhálózat hogyan értékelődött át az új államalakulatok létrejöttével, s mennyire végig nem gondoltan húzták meg a határokat. Háry Szabolcs a régió, benne Koszovó katonai képességeit vette górcső alá és vizsgálta a térség államainak védelmi együttműködését a NATO-val.
Pap Norbert Magyarország kapcsolatrendszerét tekintette át a Balkán államaival, és azt, hogyan jelenik meg ez a rendszer a magyar külpolitikai gondolkodásban. A reálkapcsolatok vizsgálatában főként a gazdaság, a működő tőke, a turizmus, a testvértelepülési viszonyok, a kisebbségi kapcsolatok álltak a tanszékvezető kutatásainak középpontjában.

Elemzést talál az érdeklődő a Nyugat-Balkán biztonsági szempontból figyelemreméltó gazdasági tevékenységéről, mint a bányászat, az ipar, a mezőgazdaság és a közlekedés. M. Császár Zsuzsanna tanulmányában a térség oktatási rendszerét vizsgálta az óvodától a felsőoktatásig, beleértve a kisebbségi oktatást, külön figyelemmel Bosznia-Hercegovina kantonális rendszerére. Az utolsó fejezetben Végh Andor egyetemi tanár a Nyugat-Balkán etnikai képét rajzolta föl, kiemelten kezelve a horvátországi és a boszniai átalakulást 1991 és 2004 között.

Pap Norbert emlékeztetett, hogy egy hónapja született az EU-ban görög-osztrák kezdeményezésre a terv a térség viszonyainak földolgozására. Ezért is fontos, hogy a pécsi Balkán központ eddigi kutatásait most könyvvé formálva a döntéshozók rendelkezésére bocsátja. Magyarország szerepe ebben az ügyben nem elismert, ezért azt tervezik, hogy ősszel A Nyugat-Balkán című kötet angol nyelvű változatát is megjelentetik és a pécsi könyvbemutatóra várják José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét is, aki sorra fölkeresi Európa kulturális fővárosait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását