2024. március 29. - Auguszta

Elenyészhet az AIDS-vakcina hatása

Egy kísérleti AIDS-vakcina - amely mintegy 16 ezer thai önkéntes körében a fertőzések közel harmadát megelőzte - vélhetően csak átmenetileg védte a pácienseket, hatása körülbelül egy év alatt elenyészik - közölték csütörtökön amerikai kutatók.
2010. február 19. péntek 19:10 - HírExtra
Nelson Michael, a tanulmányt támogató amerikai hadsereg Walter Reed kutatóintézetének munkatársa egy San Franciscóban megrendezett, retrovírusokról és fertőzésekről szóló konferencián ismertette a fejleményeket.

Szeptember végén jelentették be Bangkokban, hogy amerikai és thaiföldi kutatók áttörést értek el az AIDS elleni küzdelemben egy új vakcinával, mely több mint 30 százalékkal csökkenti a betegséget terjesztő HIV-vírus fertőzésének kockázatát. Ez volt az első alkalom, hogy egy oltóanyaggal sikerült csökkenteni a halálos vírusfertőzés kockázatát.
A kísérleti vakcina valójában két oltóanyagból összeállított "kombó": az egyik alkotórész a HIV megtámadására "tanítja" az immunrendszert, a második alkotórész pedig erősíti annak válaszát.

Mindkét összetevő már ismert vakcina; a Sanofi-Aventis ALVAC nevű oltóanyaga és az önmagában kudarcot vallott HIV-vakcina, az AIDSVAX. Előbbi a kanárihimlő vírusát használja, melyet úgy módosítottak, hogy a HIV-vírus három génjének mesterségesen elkészített változatát vigye be az emberi szervezetbe. Egyik vakcina előállításánál sem használnak teljes vírust - sem élőt, sem elölt változatot -, ezért a kombinált oltás sem okozhat HIV-fertőzést.

A világ eddigi legnagyobb, 16.402 önkéntessel három éven át tartó, 105 millió dolláros összköltségű tanulmányát a thaiföldi közegészségügyi minisztérium folytatta le az amerikai kormány támogatásával; az országban gyakori HIV-törzseket használták fel az oltóanyag előállításánál. A próba eredménye szerények voltak, értelmezésük pedig nehéz, ezért a későbbiekben több kritika is érte a tanulmányt, egyebek közt a Science tudományos magazinban és a The Wall Street Journal című lapban.

Szakemberek már akkor jelezték azt is, hogy az oltóanyag hatásának időtartamára nincs adat, ahogy arra sem, milyen arányban járul hozzá a hatékonysághoz a két komponens. Néhány ember az oltás ellenére a későbbiekben megfertőződött, éppen olyan sok vírus volt szervezetükben, mint azoknak, akiket nem vakcináltak. Ez arra utalt, hogy a vakcinára adott immunválasz - bármi legyen is - nem az, amire egy járvány kézbentartásához szükség lenne - jelezték akkor szakértők.

"Még egy olyan vakcina is hasznos lenne, amely csak egy évig véd" - közölte most Michael, aki a tanulmány egyik amerikai vezetője volt. A kutató hozzátette, hogy néhány héten belül elkezdődnek azok a próbák is, melyek a vakcinált önkéntesek vérének elemzésével kísérelnek meg választ adni a lehetséges hatás mértékére és időtartamára, illetve a háttérben lévő okokra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását