2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bajnai a rendben látja a közösségek lelkét

Egy közösségnek a rend a lelke, a városok, a falvak népe rendet szeretne maga körül látni, hogy ne kelljen félnie - mondta Bajnai Gordon pénteken Miskolc avasi lakótelepén azon rendőrök, polgárőrök, városőrök előtt, akik a 40 ezer lakosú terület rendjére vigyáznak.
2010. február 19. péntek 13:33 - HírExtra
Magyarországon a rend akkor érvényesül, ha nincsen kivétel, nincsen megalkuvás, nincsen félrenézés. A rend mindenkire egyformán, egyaránt érvényes, a rendet mindenkinek be kell tartania, minden egyes bűncselekményt meg kell torolni, függetlenül attól, hogy azt ki követte el - szögezte le a miniszterelnök.

Bajnai Gordon azt is elmondta, hogy az ország jelentős részében, így Miskolcon és a térségében sem jó az emberek közérzete, ha a rendről van szó. Bár a rendőrségi statisztikák javulásról számolnak be, a kedvező változások a hétköznapok közérzetében sokszor még nem jelennek be - tette hozzá.

Ezért további érdemi cselekvésre van szükség, főleg az ország bűnügyileg legfertőzöttebb területein. A tavaly elindított Rend és biztonság programnak is ez a célja - mondta a miniszterelnök, hangoztatva: azokra a területekre kell koncentrálni, amelyeken a bűnözés leginkább mérgez, ahol az állampolgárok a legkevésbé érzik magukat biztonságban.

Bajnai Gordon külön szólt a rendőrség szövetségeseiről, a polgárőrökről, a településőrökről, a városőrökről és a közterület-felügyelőkről. Megemlítette: a polgárőrség idén háromszor annyi támogatásban részül a költségvetésből, mint tavaly, a program részeként pedig szolgálatba álltak a településőrök is.

Ez a szövetségesi támogatás azt is jelenti, hogy a rendőrség a lényegi feladatokra koncentrálhat - fogalmazott, megjegyezve azt is: bár ma Magyarországon alig marad felderítetlen nagy bűncselekmény, tudomásul kell venni, hogy a hétköznapok biztonságát a látszólag kicsi bűncselekmények határozzák meg, "azok okozzák a bizonytalanságot".

Az észak-keleti országrész, Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye közbiztonságát javítja az is, hogy április elsejétől Miskolcon megkezdi munkáját a készenléti rendőrség itteni állománya - mondta a miniszterelnök. Arról is szólt, hogy várhatóan egy év múlva Románia csatlakozhat a schengeni övezethez, és akkor a most még a határ mentén szolgálatot teljesítő 1400 határrendész is a belterületi rendőri állományt erősítheti.

Ahhoz, hogy a rendőrök és szövetségeseik biztonsággal, bátran lépjenek fel a bűn ellen, meg kell adni számukra a törvényi védelmet. "Mindaddig, míg betartják a törvényt, a törvény is védi önöket" - közölte a rendőrökkel, polgárőrökkel, városőrökkel. Egy ország akkor lehet büszke önmagára, ha rend van, a rendhez pedig az kell, hogy megbecsüljük azokat, akik a rendet biztosítják - mondta Bajnai Gordon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását