2024. április 25. - Márk

Feloszlik az Országgyűlés?

Feloszlatná az Országgyűlést a Fidesz és a KDNP március 8-i hatállyal, és azt szeretnék, ha a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen már napirendre vennék az erről szóló indítványukat - jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kedden, a p
2009. január 27. kedd 20:10 - Hírextra
Az MSZP szerint nagy baj, hogy a Fidesz nem számol azzal, mekkora kárt okozna a gazdasági világválság közepette egy előre hozott választás. Az MDF szerint a Fidesz fejtse ki, milyen gazdasági programmal orvosolná a válságot, és ha ez jó Magyarországnak, akkor támogatják a parlament feloszlatását. Az SZDSZ közölte: érdemben megfontolja a Fidesz javaslatát; ügyvivői testülete pénteken, parlamenti frakciója a jövő héten tárgyalja a kérdést.

A Fidesz és a KDNP szerint a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben kellene megtartani az új országgyűlési választásokat - mondta a frakcióvezető. Hangsúlyozta, hogy nem kívánják elvitatni a köztársasági elnök jogát, hogy kitűzze az országgyűlési választás időpontját, de ha egyszerre tartanák meg a két voksolást, akkor jelentős költséget lehetne megtakarítani.

Mint mondta, azért március 8-i hatállyal kezdeményezik a parlament feloszlatását, mert egyrészt addig lefolytathatnák ez erről szóló határozati javaslat általános vitáját, másrészt pedig ekkor már a jogszabályban megadott határidőn belül vannak, így a köztársasági elnök, ha jónak látja, akkor kitűzheti a választást az EP-választással egy időpontra.

Vagyis a rendkívüli ülésen még nem szavaznának a parlament feloszlatásáról, csak azt kérnék, hogy vegyék napirendre a javaslatot és kezdjék meg a tárgyalását - tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy véget kell vetni a mostani "agóniának", szerintük a válságkezeléshez egy, a többség bizalmát bíró, hiteles kormányra van szükség, ehhez pedig új választások kellenek.

Navracsics Tibor azt kérte az MDF-től, az SZDSZ-től és a szocialistáktól, hogy ehhez járuljanak hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a parlament feloszlatására irányuló tavaly őszi sikertelen javaslat óta mi változott, Navracsics Tibor azt mondta: ősszel az SZDSZ és az MDF azzal próbálta mentegetni a kormányt támogató szavazatait, hogy ezzel az ország válságból való kilábalását segítik, azonban azóta összeomlott az adótörvény és a költségvetés is, vagyis ezekkel nem került ki az ország a válságból.

Egy hosszú agóniának kellene véget vetni, jó lenne, ha az egzisztenciális félelmeiket minden párt politikusai félretennék, és inkább a választópolgárok érdekeit vennék figyelembe - jelentette ki.
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az MTI-vel közölte: nagy baj, hogy a Fidesz nem vet számot azzal, milyen katasztrófát okozna a gazdasági világválság közepette egy előre hozott választás a magyar gazdaságnak.

A politikus közleménye szerint ha mégis számol ezzel a lehetőséggel az ellenzéki párt, akkor még nagyobb a baj, mert a Fidesz a saját hazája érdekénél fontosabbnak tartja a hatalom megszerzését.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek azt mondta: a demokrata fórum nem zárkózik el a Fidesz javaslatától, hiszen korábban maga is kezdeményezte a parlament feloszlatását. Hozzátette azonban: először a Fidesz részletesen fejtse ki, hogy mi az a gazdasági program, amellyel rendbe tenné a sokévnyi felelőtlenség miatt előállt válságot, és ha ez hiteles program, és jó Magyarországnak, akkor az MDF támogatja a parlament feloszlatását.

Véleménye szerint a csütörtöki parlamenti ülés kiváló alkalom arra, hogy "a Fidesz megmutassa igazi arcát", azt, amelyik jót tenne Magyarországnak. Várjuk a programot, és ha az felelős, reális, akkor az MDF partnere lesz a Fidesznek - tette hozzá Dávid Ibolya.

Gazdasági válságban vergődik az ország, ma csak megoldásokról lehet beszélni: arról, hogyan kerülje el Magyarország az összeomlást - emelte ki az MDF elnöke.

Fodor Gábor a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke az MTI-vel közölte: érdemben megfontolják a Fidesz javaslatát, amely az Országgyűlés feloszlatására és új választásokra vonatkozik. Hozzátette: az SZDSZ ügyvivői testülete pénteken, országgyűlési frakciója pedig a jövő héten veszi napirendjére a kérdést. Az SZDSZ természetesen támogatja a felvetés tárgysorozatba vételét - írta Fodor Gábor.

A pártelnök közleményében kifejtette: az SZDSZ vezető testületei döntésükkor egyetlen kérdést fognak mérlegelni, hogy mi áll az ország érdekében: a jelenlegi válságkezelés felgyorsítása, vagy új válságkezelő program kidolgozása és megvalósítása ősszel, egy előre hozott választás után.
A szabad demokraták arra kérik a többi parlamenti pártot, döntésüket hasonló mérlegelés alapján hozzák meg - közölte Fodor Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

2009. január 28. 06:36
Szerintem,már 2006 őszén,amikor kiderült,hogy az MSZP hazugságokkal nyert választást, akkor fel kellett volna oszlatni az országgyűlést.Nem került volna az ország ilyen kiszolgáltatott helyzetbe!Audik vásárlására,sztrájkokra, milliárdok ellopására van pénz, új választást tartani meg nincs? Ezzel csak etetik a népet!
sosi53
2009. január 27. 22:49
A Fidesz sokszor elárulta már hogy mi lenne a jó, de most nem hiszem hogy elárúlja. Mert ez amit a kormányunk csinál nem a hozzá értést bizonyítja.Dávid Ibolya azt a szót használja hogy felelősség, de ki felel és miért? és főleg mivel? Akkor majd az ország tönkre tételéért is valaki felelni fog?el nem tudom képzelni. Pedig amit tettek csúnya dolog az már biztos és még akkor finom voltam.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását