2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sértő a "jelképrendszer" kisajátítása

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) szerint sérti a korrekt szakmai együttműködést és a közös vállalást az, ha a kormány és a szakmai szervezetek között kötött tavaly októberi megállapodást utólag bármelyik szervezet szándékosan meghamisítja, vagy az akkor életre hívott jelképrendszert saját maga számára kisajátítja - olvasható a szövetség elnökségi ülése után kiadott állásfoglalásban, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.
2010. február 17. szerda 15:40 - HírExtra
Az MKSZ emlékeztet arra, hogy a szakmai szervezetek és a kormány között kötött tavaly októberi finanszírozási megállapodás konszenzus alapján született, amely dokumentumban foglaltakat valamennyi aláíró szervezet - az MKSZ, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE), az Egyetemi Klinikák Szövetsége, a Medicina 2000 és a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület - felelős vezetője pontról pontra egyeztette.

A kórházszövetség MTI-nek megküldött állásfoglalásában többek azt írja, minden aláíró szervezet tisztában volt azzal is, hogy a megállapodásban foglalt összeg valójában csak viszonylagos többletforrás, amely a beszállítói tartozásállomány 2009. évi mérsékléséhez járul hozzá, és nem olyan tartós plusz juttatás, mely az alapvető finanszírozási problémát megoldhatná.

Legutóbb a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke kérte arra az egészségügyi intézményeket: a betegek világnapján tegyenek ki zöld zászlót, munkatársaik pedig viseljenek zöld szalagot, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a betegek, a betegellátók és az ellátás tragikus helyzetére.

Csiba Gábor, az egyesület elnöke, egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója akkor az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy a gyógyításra szánt pénz 2006 óta folyamatosan csökken, az idei évben egy havi finanszírozás hiányzik az intézmények működtetéséből, és a csak a közalkalmazottaknak járó bérkiegészítéssel indokolatlan különbséget tesznek és feszültséget szítanak a dolgozók között.

A kórházszövetség állásfoglalásában emlékeztet, a tavaly októberi közös szakmai demonstráció jelképeként választották a zöld zászlót és a zöld szalagot, és az MKSZ, mint korrekt tárgyaló partner következetesen vallja, hogy hasonló demonstrációnak csak a megállapodáson kívüli sikertelen kormányzati tárgyalások után van helye. Kiemelték azt is, "nem vonható a korábbi megállapodás körébe a gazdasági társaságokat nem érintő kereset-kiegészítés elmaradása, amelyet a közalkalmazottakat foglalkoztató szolgáltatók megkaptak", azonban elfogadhatatlannak tartják, hogy a korábbi kormányzati kommunikációval ellentétesen az idei kereset-kiegészítés kifizetése az E-Alap terhére történik. A szövetség nyomatékosan felhívta a döntéshozók figyelmét, hogy ebből a körből az ugyanolyan közfeladat ellátás miatt a gazdasági társaságokat és az egyházi intézményeket se zárja ki.

Az MKSZ közölte azt is, tudatában vannak annak, hogy a 2010. évi költségvetés további megszorításokat tartogat, de a Stratégiai szövetség által becsült egyhavi finanszírozás hiányát év végéig jóval magasabbnak ítélik. Bizonyításként kezdeményezték és folyamatban van a kórházakra és rendelőintézetekre kiterjedő pénzügyi helyzetfelmérés, melynek eredményeként lehet pontosabb adatokat közölni, szükség esetén újabb tárgyalásokat kezdeményezni és ezen az alapon dönteni a demonstrációról.

Az állásfoglalás rögzíti azt is, hogy a Magyar Kórházszövetség igyekszik távol tartani magát a napi politikától, kizárólag szakmai alapon mond véleményt, és úgy véli, a szakmai érdekek miatt közösen fellépők hitelét és a fellépés eredményességét rontja, ha "közülünk bármelyik tagszervezet önálló véleményével, a többi akaratával ellentétesen cselekszik".

Az MKSZ eddig is és ezután is következetesen képviseli az egészségügyi ellátórendszer átalakításának szükségességét, a korszerű szakellátás feltételeinek humánerőforrás és dologi kiadásainak értéken történő finanszírozását, az ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését és a biztonságos betegellátás körülményeinek megteremtését - írták, hangsúlyozza, az egészségügyben halaszthatatlanul szükséges változtatások csak szakmai, politikai és társadalmi konszenzus mentén valósíthatóak meg, amely munkában a kórházszövetség hajlandó aktív és kezdeményező szerepet vállalni - olvasható az állásfoglalásban.

A zöld zászlós, zöld szalagos akciót a kórházi szakmai szervezetek múlt év szeptemberében hirdették meg, tiltakozásul amiatt, hogy nem vezettek eredményre a kormánnyal az egészségügyi intézmények finanszírozásáról folytatott tárgyalások. A szakmát képviselő szervezetek 25 milliárd plusz forrást szerettek volna kapni. Több tárgyalási forduló után azonban létrejött a megállapodás, amelynek értelmében tavaly októberben 4,5 milliárdot, majd decemberben 6 milliárdot kaptak a kórházak, továbbá januárban plusz egy havi finanszírozást kaptak az intézmények. A szaktárca közlése szerint ezek a kifizetések összesen 50 milliárd forintot tesznek ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását