2024. május 20. - Bernát, Felícia

Malév-közgyűlés: a tőkehelyzet rendezéséről tárgyalnak

Kedden a tőkehelyzet rendezéséről dönthetnek a Malév részvényesei a légitársaság folytatódó közgyűlésén, ha addig megegyezés születik az ezzel kapcsolatos magyar-orosz tárgyalásokon.
2010. február 7. vasárnap 12:55 - HírExtra
A Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 2010. január 29-én tartott budapesti ülése óta folyamatosan tárgyalnak a kérdésről - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője az MTI kérdésére, de arról nem szólt, hogy születhet-e döntés a január 29-én felfüggesztett és kedden folytatódó közgyűlésen. A részvényeseknek előzetesen adott tájékoztatás szerint a 400 millió forint jegyzett tőkét négymillió forintra csökkentik, ugyanakkor tőkeemelésről is döntenek.

A január végén tartott kormányközi bizottságon tárgyaltak a Malév tőkehelyzetének rendezéséről, de megállapodás nem született. A magyar légitársaság felhalmozott adósságai és veszteségei miatt van szükség tőkepótlásra. A január 29-én megkezdett Malév-közgyűlés napirendjére azért is akkor került a téma, mert a Malév működésének további biztosításáról szóló kormányhatározat január végi határidőt szabott meg a helyzet rendezésére.

A tőkeemelésben a magyar állam is részt venne. Erről a kormány 2009. december 29-én hozott határozatot. A határozat szerint a magyar kormány feltételekkel hozzájárul az orosz Vnyesekonombanknál lévő 32 millió euró bankgarancia elengedéséhez a Malév hosszabb távú működőképessége érdekében, amit a határozat kiemelt nemzetgazdasági érdeknek minősít. Az egyik feltétel az, hogy az orosz bank biztosítson a Malév tevékenységének finanszírozásához középlejáratú hitelt legfeljebb EURIBOR+500 bázispont kamattal. A másik feltétel pedig az, hogy 2010. január 31-ig írják alá azokat a megállapodásokat, amelyekkel a magyar állam a Malév Zrt.-ben többségi tulajdont szerez.

Oszkó Péter pénzügyminiszter korábban azt mondta az MTI-nek, hogy magyar kormány olyan módon emelne tőkét a Malévban, hogy az rendezni tudja adótartozásait. Sajtóértesülések szerint kilencmilliárd forint adótartozástól mentesülne így a Malév. Jelenleg a Vnyesekonombank kisebbségi és a Költő Magdolna magyar magánszemély többségi tulajdonában lévő Airbridge Zrt. a Malév közel 100 százaléknyi részvényének tulajdonosa. Az orosz bank a privatizáció során vállalt bankgaranciát a vevőnek, Borisz Abramovics orosz üzletembernek, akitől a hitelek fejében a Venyesekonombank átvette az AirBridge kisebbségi részvénypakettjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását