2024. április 28. - Valéria

USA: aknák elleni védelem

Az amerikai hadsereg megosztja az aknák elleni védelemmel kapcsolatos, eddig titkos új technológiát azokkal a szövetségeseivel, akik részt vesznek az oldalukon az afganisztáni háborúban - jelentette be Robert Gates amerikai védelmi miniszter Isztambulban.
2010. február 5. péntek 19:00 - HírExtra
A szövetségeseket felszerelik aknának ellenálló páncélosokkal (MRAP), amelyekre már nincs szükség Irakban, ellátják őket jelzavarókkal, aknakutató és -mentesítő robotokkal, földradarral és más, általában senkinek át nem engedett katonai felszerelésekkel. Segíteni fogják őket mindennel, ami a törvények keretein belül lehetséges - mondta Gates a NATO védelmi minisztereinek értekezletét lezáró sajtótájékoztatón.

Az amerikai ajánlat fontos lépés, és hozzájárulhat a szövetségesek meggyőzéséhez, hogy küldjenek több katonát és kiképzőt Afganisztánba - vélekedett Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára, aki a 2009-es nehéz év után új lendületet tapasztal az idén. Gates azt kérte ugyanis, hogy a kiképzők számát növeljék közel négyezer főre. Erre azért van szükség, hogy az afgán kormánykatonák jelenlegi 98 ezres létszámát jövő októberig feltornázhassák 171 600 főre, a 90 ezer rendőrét pedig 134 ezerre.

Gates közölte, hogy az újonnan gyártott MRAP-járműveket elsőként az amerikai katonák kapják meg, mert ezt írja elő a törvény. A szövetségesek az Irakban feleslegessé váló eszközökhöz juthatnak hozzá, s közülük is elsősorban azok, akik a legveszélyesebb helyszíneken vannak jelen. A páncélvédelemre és aknaelhárításra a rögtönzött robbanóeszközök ellen van szükség, amelyek a tálib arzenál leghalálosabb fegyverei.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor és mennyi felszerelés jut a szövetségeseknek, mint ahogy azt sem, hogy eladják nekik, kölcsön kapják vagy ingyen juthatnak-e hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását