2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Új pontszámítás, kevesebb gumi

A Forma-1-es csapatok képviselői és a főbb részvényesek kedden beleegyeztek a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által javasolt idei szabálymódosításokba.
2010. február 2. kedd 14:55 - HírExtra
Ezeknek megfelelően változik többek között a pontszámítási rendszer, módosulnak a gumikkal kapcsolatos előírások, valamint 2011-től betiltják a tavaly vitatott kettős diffúzorokat.

A FIA közleményéből kiderül, hogy 2010-ben futamonként az első tíz helyezett kap majd pontokat, a győztes 25-öt, a többiek pedig sorrendben 18,15,12,10,8,6,4,2, és 1 pontot. A nemzetközi szövetség decemberben eredetileg azzal az ötlettel állt elő, hogy az első tíz 25-20-15-10-8-6-5-3-2-1 megoszlásban kapjon pontokat, ezt azonban az istállók nem fogadták el. Tavaly az első nyolc helyezett teljesítményét értékelték a nagydíjakon, sorrendben 10-8-6-5-4-3-2-1 ponttal.

A gumik használatára vonatkozó szabályok annyiban módosulnak, hogy azoknak a pilótának, akik bejutnak az időmérő edzés harmadik, befejező szakaszába, kötelező lesz azokkal a kerekekkel felállni a rajtrácsra, amelyekkel elérték legjobb idejüket.
A FIA közleményében hozzátette, hogy a száraz pályára alkalmas gumiszettek futamonként felhasználható mennyiségét 14-ről 11-re csökkentik.

A tavaly áprilisban a FIA által szabályosnak ítélt, a későbbi világbajnok Brawn GP istálló által is alkalmazott kettős diffúzorokat 2011-től betiltják. Az áramlásgyorsító - amely fokozza a leszorítóerőt, ezzel javítja az útfekvést - az autó aljzatának hátsó, rámpaszerű meghosszabbítása. Tavaly három találékony csapat, a Brawn, a Toyota és a Williams a többi héttől eltérően értelmezte a szabálykönyvet, és egy második - alulról láthatatlan - lemezt is épített a tulajdonképpeni diffúzor fölé. Szakemberek szerint ezzel körönként fél másodperces gyorsulásra tettek szert. A többi istálló a FIA-nál megtámadta ezt a megoldást, a szövetség azonban elutasította óvásukat.

A kedden nyilvánosságra hozott szabálymódosítások véglegesnek tekinthetőek, de azokhoz 48 órán belül a FIA Motorsport Világtanácsának is hozzá kell járulnia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását