2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány és Veres nem jelent meg a költségvetési bizottság előtt

Pedig nagy buli volt ma a Parlamentben. Az apropó a 2006-os választások előtt nyilvánosságra hozott (?) államháztartási adatok valódiságáról szóló élménybeszámoló volt. Interjúk, reakciók, információk folyamatosan frissítve!
2010. február 2. kedd 10:29 - Nagy András
18:52 Veres nem lát adathamisítási ügyet

A távolmaradó Veres János messziről is amondó: nincs "adathamisítási ügy", a költségvetési bizottság keddi ülése kizárólag a Fidesz kampányfogása volt. A volt pénzügyminiszter az MTI-nek azt mondta: a bizottsági ülésen lelepleződött, hogy a Fidesz egymással össze nem függő állításokat kapcsolt össze; semmi olyan nem történt, amiről az ellenzéki párt beszélt, csak Fidesz-hazugságokról szól a dolog.

Hozzátette: az ellenzéki párt a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kijelentéseiről, terveiről akarja elterelni a figyelmet ezzel a kreált üggyel. A volt pénzügyminiszter kiemelte: az államháztartási tényadatokkal kapcsolatban a Pénzügyminisztérium minisztersége alatt mindig valós adatokat tett közzé; a Fidesz részéről a tényadatokkal szemben konkrét kifogás nem merült fel.

A viták a prognózis kapcsán merültek fel, a jövőbeni várakozásokról mindig is eltérőek lesznek a vélekedések, "lásd a Fidesz 1998-as 7 százalékos növekedési ígérete" - fűzte hozzá.  Arra kérdésre, hogy akkor mit jelentenek a Fidesz által tőle, a balatonőszödi frakcióülésen elmondottakból való idézések, azt válaszolta: 2006-ban a frakcióülésen a konvergenciaprogram első, kézírásos vázlatáról beszélt, de ezt a Fidesznek is tudnia kell, hiszen korábban már erről tájékoztatta Áder Jánost, aki ez ügyben parlamenti írásbeli kérdést intézett hozzá.

Veres János leszögezte: az akkori beszédében a program kifejezést használta, nem beszélt költségvetési adatokról, számokról. A Fidesz politikai szándéka, hogy ismét megalapozatlanul vádaskodjon - szögezte le.

Kedden indulatoktól sem mentes vita zajlott az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén, amelyet Varga Mihály, a testület fideszes elnöke hívott össze, mivel pártja szerint eltitkolták a 2006-os államháztartási adatokat. A testület ülése után a Fidesz továbbra is úgy gondolja, hogy adateltitkolás történt, az MSZP szerint viszont kiderült, a kormány adatszolgáltatási eljárása megalapozott volt.

Az ülésre többek között meghívták Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt és Veres János volt pénzügyminisztert is. A volt miniszterelnök levélben tájékoztatta Varga Mihályt arról, hogy nem tud megjelenni a testület keddi ülésén. Ugyancsak távol maradt Veres János elfoglaltsága miatt.

A bizottsági ülés összehívásának előzménye, hogy 2009. december 18-án a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fellebbezését, és helyben hagyta a Fővárosi Bíróság által tavaly áprilisban hozott elsőfokú ítéletet.

Eszerint a túlzott hiány eljárással kapcsolatos magyar jelentésnek nemcsak az Eurostat észrevételei alapján véglegesített változata a közérdekű adat. A bíróság kimondta: a KSH-nak kérésre ki kell adnia az adatvédelmi törvény alapján a túlzott hiány eljárással kapcsolatos magyar jelentésnek már azt a változatát is, amelyet először küldtek el az uniós statisztikai hivatalhoz.

A Fidesz honlapján hozzáférhető a Balsai István által közérdekű adattal való visszaélés bűncselekménynek gyanúja miatt Gyurcsány Ferenc és Veres János ellen tett feljelentés szövege.

13:26 Van olyan fideszes, aki nem érti, a szocialisták mit nem értenek

Borsos József, a bizottság fideszes tagja a HírExtrának az ülésen történteket úgy kommentálta, a szocialisták továbbra is ködösítenek, annak ellenére, hogy most már igazán ki kellene teríteniük a lapjaikat.

Mint  mondta, nem érti, hogy a szocialisták mit nem értenek. Munkatársunk felvetésére, mi szerint Keller László ma a HírExtrának úgy fogalmazott, hogy "továbbra sem tudni, hogy a Fidesz konkrétan mely adatok eltitkolásával vádolja Gyurcsányékat", Borsos József úgy reagált: ha a szocialisták nem tudják, hogy mely adatokat titkolták el, akkor az az ő problémájuk. Az, hogy Keller László nem akarja megérteni ezeket a felvetett problémákat, megint csak őt minősíti - tette hozzá.

Mikor a Fidesz 2001-es államháztartási törvény módosításáról kérdezzük, amellyel a szocialisták szerint Orbánék elérték, hogy 2002-ben ne kelljen a választások előtt 30 nappal beszámolni a államháztartás állapotáról, Borsos annyit felel: ő csak 2006 óta Fidesz-képvisleő, így pártja korábbi döntéseit nem kívánja kommentálni.

12:35 Határozat nélkül ért véget az ülés

Keller László, a költségvetési bizottság szocialista tagja, a Gyurcsány-kormány alatt működő Pénzügyminisztérium politikai állmatitkára a HírExtrának éredklődésére a meghallgatásról azt mondta, az ülés teljesen előkészítetlen volt. Nehezményezte, hogy sem a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét, sem a  Fidesz múlt heti feljelentésének anyagát nem olvashatták el a szocialista tagok. Márpedig a napirendet e két dokumentumra alapozták.

Ettől függetlenül Keller szerint az ülésen világossá vált, hogy a Fővárosi Ítélőtábla döntéséhez "a Fidesz által kreált ügynek semmi köze". A szocialista politikus beszámolója szerint még maga a bírósági eljárást kezdeményező Langmár Ferenc újságíró is világossá tette, hogy csupán a KSH-adatok nyilvánosságra hozatalának időpontját kifogásolta, nem pedig azok valóságtartalmát.

Keller szerint az is bebizonyosodott, hogy azok kérik számon a Gyurcsány-kormányon a nyilvánosságot, akik 2001-ben az államháztartási törvény módosításával elérték, hogy az Orbán-kormánynak 2002-ben egyáltalán ne kelljen tájékoztatni a közt. Kivették ugyanis a jogszabály azon részét, amely azt tartalmazta, hogy a választások előtt 30 nappal a kormánynak nyilvánosságra kell hoznia az államháztartás állapotát - mondta Keller László.

Az MSZP-s honatya szerint továbbra sem tudni, hogy a Fidesz konkrétan mely adatok eltitkolásával vádolja Gyurcsányékat. Közölte, hogy az ülés végén semmiről nem szavaztak, s ennek kapcsán is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a bizottság összehívása csupán a Fidesz kapmpánystratégiájának része.

Kérdésünkre, hogy ez esetben Gyurcsányhoz és Vereshez hasonlóan miért nem maradt távol a fideszes "hecckampánytól", Keller úgy felelt,  "azért, mert tudtam, hogy a médiajelenkét erős lesz és a média előtt kell világossá tenni az álláspontunkat."

Keller szerint ez utóbbi, vagyis a szocialista álláspont képviselete Gyurcsány és Veres távollétében is maximálisan sikerült az egyébként "szokásos hangulatban" zajló bizottsági meghallgatáson. A képviselő nem számít az ügy folytatására.

11:52 Akkor most a Fidesz is trükközött?

A kormány, illetve a KSH által Brüsszelbe küldött országjelentést az Eurostat elfogadta - bizonygatta Katona Tamás az ülésen. Az  Oszkó Péter helyére beugró PM-államtitkár hozzátette: a Pénzügyminisztérium által készített államháztartási hiány prognózisok valóban eltértek az EDP jelentésben szereplő számoktól, de ilyen eltérések a Fidesz által vezette kormány idején is rendszeresen előfordultak, hiszen a prognózisokat sok esetben meghaladja az idő.

11:47 Varga megrendelésre dolgozza meg Gyurcsányékat?

Az MSZP szerint Varga Mihály politikai megrendelést teljesített, amikor a "2006-os államháztartási adatok eltitkolása kapcsán" összehívta az Országgyűlés költségvetési bizottságát, kiderült ugyanis, a kormány adatszolgáltatási eljárása megalapozott.

Kovács Tibor, a költségvetési bizottság szocialista tagja még az ülés ideje alatt úgy nyilatkozott: a Fidesz kampányrendezvényt akart tartani, azért hívatta össze a bizottság ülését. Leszögezte: kipukkadt a léggömb, nincs szó adateltitkolásról.
Hozzátette: a kormány eljárása megalapozott és megfontolt volt az elmúlt időszakban is.

11:27 Utólag pótolt a KSH?

Bagó Eszter, a KSH elnökhelyettese az ülésen elmondta: a KSH az államháztartási hiányt, a jegybank az államadósságot, a PM a prognózist készíti a notifikációs jelentésen belül.

Az egész buli értelmi szerzője, Langmár Ferenc újságíró kifogásolta, hogy 2006 márciusában, "a politikailag érzékeny időszakban, csak megkésve tette közzé a jelentést a KSH". Szóvá tette azt is, hogy a KSH az Eurostatnak küldött EDP jelentés szöveges kiegészítését korábban nem tette fel honlapjára, ám a bírósági ítéletet követően aztán pótlólag feltette.

11:16 Gyurcsány részletes "vallomása"

Az ex miniszterelnök Varga Mihálynak küldött expozáéjában oltogatta kissé a Fidesz-alenökét, egyszersmind világossá tette, mit gondol az ellenzéki párt akciójáról.

"Hivatalos külföldi meghívásnak teszek eleget, másrészt pedig a hivatkozott témakörben nem rendelkezem olyan egyedi információval, amelyet Ön, illetve bizottsága eddigi tevékenysége során nem ismerhetett volna meg, vagy amelyet a hivatalos iratok, dokumentumok tanulmányozásával, kellő szakértelem és munka befektetésével a továbbiakban ne ismerhetne meg" - olvasható a levélben.

Gyurcsány Ferenc kérte Varga Mihály megértését abban, hogy "nem áll módjában a Fidesz kampányát segíteni".
 
11:05 Kossuth tér nem, Herzlija igen


Egy-egy. Bár Gyurcsány Ferenc bokros teendői végett nem ment el az Országgyűlés költségvetési bizottságának mai déletőtti meghallgatására, egy másik invitációt végül elfogadott. A volt kormányfő  részt vesz és felszólal az idén tízedik évfordulóját ünneplő Herzlija Konferencián Izraelben - közölte a titkársága kedden. A  volt miniszterelnököt az izraeli kormány hívta meg a rendezvényre.

10:55 Varga Mihály ezermilliárdos eltérésről beszélt, Keller nézelődne

A távirati iroda információi szerint  Varga Mihály a bizottság elnöke (Fidesz) nyitóbeszédében arról tájékoztatott, hogy egy bírósági döntés után a Fidesz feljelentést tett az államadósságra vonatkozó adatok meghamísítása, "ezer milliárd forintos eltérés miatt". Közölte azt is, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök levelet írt a bizottságnak, amelyben azt írta: sem módjában, sem szándékában nem áll megjelenni. Veres János volt pénzügyminiszter pedig már előre lekötött elfoglaltsága miatt nem jelent meg - tette hozzá.

Keller László (MSZP) ügyrendi javaslatában azt kérte, hogy a bizottság ismerhesse meg a feljelentést, amelyet a bizottság megszavazott, de erre nem került sor az ötperces szünetet követően sem. A szocialista képviselő arra is kérte Varga Mihályt, hogy ne magyarázza félre a bírósági döntést, amely nem hamisításról, hanem az adatszolgáltatás közzétételének időzítéséről szól.

10:50 Hol van Gyurcsány és Veres? Nem értek rá

A fél tízkor kezdődött mulatság még ezekben a percekben is tart. Mint azonban megtudtuk, az igazi partyt a főszereplők lefújták, mielőtt elkezdődött volna. Varga Mihály az ülés előtt olvasta fel Gyurcsány Ferenc és Veres János levelét, melyben mindketten egyéb elfooglaltságaikra hivatkozva mondják le részvételüket. A volt kormányfő annyit azért még hozzátett, hogy egyébként sem ért egyet a bizottsági ülés ilyen apropóból való összehívásával. Magyararán ha ideje engedné, sem lenne most a Parlament főemeletének 64. számű tanácstermében, s ez alighanem az volt pénzügyérre is igaz, hiszen Veres az Indexnek tegnap azt nyilatkozta, hogy a bizottsági ülés már a Fidesz kampányának része, és gondolhatjuk, hogy "mennyire fogok ehhez asszisztálni".

9.30 Fletó felel?

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt felel ma Gyurcsány Ferenc ex kormányfő és egykori pénzügyminisztere, Veres János arra a kérdésre, eltitkolták-e a magyar államadósságról, a költségvetés hiányáról, illetve a kormányzati szektor hitelfelvételeiről szóló valós kimutatásokat a 2006-os országgyűlési választások előtt. Már persze, ha elmennek a Varga Mihály, a testület fideszes elnöke által összehívott raportra.

Mint ismert, a legnagyobb ellenzéki párt a múlt héten melegítette fel ismét a 2006 ősze óta spájzolgatott témát. Kedden Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője a párt elnökségének keddi ülése után közölte, hogy a grémium felkérte Balsai Istvánt, tegye meg a feljelentést Gyurcsány és Veres ellen közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt, mégpedig a 2006-os államháztartási adatok eltitkolása kapcsán.

Balsai képviselő nem is sokat teketóriázott, már másnap (múlt hét szerdán) elballagott a Legfőbb Ügyészség V. kerületi épülete elé, ahol már-már ünnepélyes keretek között átadta a „Gyurcsány-Veres gate” szó szerint súlyos iratanyagát, amelyben a volt miniszterelnök elhíresült balatonőszödi beszéde is helyet kapott. (A jeles alkalomból készült Balsai-interjúnkat lásd itt.)

Balsai a kemény hidegben azzal melengette a szocialisták bukását szívügyüknek tekintők lelkét, hogy Fővárosi Ítélőtábla egy újságíró (bizonyos Langmár Ferenc – a szerk.) feljelentése alapján arra jutott, hogy „súlyos mértékben megsértették az adatvédelmi törvény azon rendelkezését, amely az adatok nyilvánosságra hozatalát rendeli el”, és kötelezte a KSH-t, hogy tegye közzé az uniónak megküldött adatokat.

A történet pesze egész másként hangzik szocialisták és a kormány szájából. Az MSZP a Fidesz választásokra időzített rágalomhadjáratáról, a Pénzügyminisztérium pedig okafogyott vizsgálódásról beszél. Szerinte a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete azt igazolja, hogy Magyarországon sem az államháztartási adatokban, sem az államadósságról készített számításokban 2003 óta semmiféle eltitkolás nem történt.

A ma fél tízkor kezdődő bizottsági meghallgatásra Varga Mihály nem csak Gyurcsánynak és Veresnek címzett meghívót, hanem Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminiszternek, Dr. Belyó Pál, KSH-elnöknek, valamint az ügy legújabb szálának gyújtópontjának tekinthető Langmárnak is.

Hogy jó buli lesz ma a Parlament főemeletének 64. számú tanácstermében, az biztos. Más kérdés, kiknek a közreműködésével. Gyurcsány részvételéről eleddig nem szivárgott ki érdemi információ, bár értesüléseink szerint alighanem megjelenik a bizottság színe előtt. Veres tegnap az Indexnek azt mondta, holnap (vagyis ma) fog eldőlni, tiszteletét teszi-e. A portál úgy tudja, Oszkó egyik „dublőrét”, Katona Tamás PM-államtitkárt küldi maga helyett, Belyó és Langmár azonban alighanem helyet foglal majd a teremben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását