2024. május 4. - Mónika, Flórián

Obama: most csapódik le az eddigi pazarlás hatása

Az amerikai költségvetés hatalmas hiánya az elmúlt évtized pazarlásának az eredménye - mondta Barack Obama elnök hétfőn, amikor bejelentette, hogy kormánya beterjesztette a kongresszusban a 2011. évi költségvetést.
2010. február 1. hétfő 21:05 - HírExtra
A Fehér Ház rekord nagyságú hiánnyal számol, a deficitet a GDP 10,6 százalékának megfelelő 1.560 milliárd dollárra tervezik. Az idén szeptember 30-ig tartó 2010-es költségvetési évben a hiányt a GDP 9,9 százalékára, 1.410 milliárd dollárra irányozták elő, ekkora mértékű deficitre a második világháború óta nem volt példa. Obama azt mondta: az új költségvetés azokat a kihívásokat tükrözi, amelyekkel a súlyosan eladósodott ország szembenéz.

Ezek között említette mindenekelőtt a külföldi háborúkat és a recessziót, utalva arra, hogy az utóbbi két évben 7 millió munkahely szűnt meg.

Az elnök rámutatott, hogy 10 éve még több mint 200 milliárd dolláros költségvetési többlet volt. Az előző adminisztráció és a korábbi kongresszusok azonban az elmúlt évtizedben egy drága gyógyszerprogramot teremtettek, ezenkívül jelentős adókedvezményeket kaptak a gazdagok, és két háborút finanszíroztak megfelelő források nélkül. A hatás fokozódott a recesszió és a növekvő egészségügyi kiadások miatt.

Obama figyelmeztetett: "nem leszünk képesek ezt a deficitet egyik napról a másikra lefaragni". A számos kormányzati program több évre szóló befagyasztása kapcsán kijelentette: nem lehet továbbra is úgy költekezni, mintha a hiányoknak nem lenne következményük, "mintha az amerikai adófizetők keményen megkeresett dollárjaival úgy lehetne bánni, mint a Monopoly játékban".

Hangsúlyozta: a költségvetés növelésére a pénzügyi válságból való kilábalás miatt kényszerült; egy éve havonta 700 ezer munkahely szűnt meg, a gazdaság szabadesésben zuhant és a pénzügyi rendszer az összeomlás küszöbén volt. Sokan egy újabb "nagy depressziótól" tartottak. "Ezért kezdeményeztünk egy mentőcsomagot, amelynek jelentős költségei voltak" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását