2024. május 4. - Mónika, Flórián

ÁH ZRT: nem végeznek kilakoltatásokat

Az Árverező Ház (ÁH) Zrt. nem végez kilakoltatásokat, mert erre nincs jogköre, az árverezési szisztémán, annak technikáján azonban érdemes lenne változtatni - mondta Orbán Róbert, a cég vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
2010. január 28. csütörtök 16:21 - HírExtra
"Sajnálatosan vannak árverések, de a kérdés az, hogy ezt miként, és hogyan csináljuk" - fogalmazott Orbán Róbert, hangsúlyozva, hogy az ÁH Zrt. a vonatkozó jogszabályokat betartva végzi tevékenységét. A bíróságon kívüli árveréseket lehetővé tévő 2003-as kormányrendelet azonban "gyermekbetegségekkel küzd". A jogszabály felett eljárt az idő, érdemes lenne azon változtatni - vélekedett Orbán Róbert. Szavai szerint a kormányrendeletet "európaibbá" kellene tenni.

"Az árverések, ahogyan ma történnek, senkinek sem jók. Nem jó a bankoknak, az adósoknak, és nem jó nekünk sem" - fogalmazott, hozzátéve, olyan jogszabályi változást szeretnének, amely mindegyik érintett érdekei alapján áll össze.

Orbán Róbert az eljárásról elmondta, az ÁH Zrt. nem végez kilakoltatásokat, nem követel senkitől sem pénzt, a cég csak "adminisztratív "szervezet, amely a pénzintézetek megbízásából dolgozik, és az árverés után a tulajdonjogot ruházza át. Az ingatlan birtokba vételét már az árverési vevőnek kell megoldania, amennyiben lakott ingatlan került a birtokába.

Az árverezésekkel foglalkozó cég budapesti irodájában szerdán rendőrök igazoltatták az árverésen jelenlévőket, mert többen tiltakoztak a kilakoltatási moratórium alatti időszakban megtartott ingatlanárverés ellen.

A szerdai árverésen 84 ingatlan került volna kalapács alá, végül két ingatlant értékesítettek, amelyek közül egyik sem lakóingatlan. A 84 ingatlan között is csak 30 lakás található. Az árverezésre kínált ingatlanok között volt mezőgazdasági terület, kereskedelmi ingatlan, földterület és szántó - mondta a cég vezetője.

Orbán Róbert közölte azt is, attól kezdve, hogy egy adós nem fizet, nagyjából egy év telik el, mire az adósság rendezése végrehajtási szakaszba jut. A cég által végzett árverezések átfutási ideje 2-4 hónap, hiszen - mint a cégvezető elmondta - attól, hogy árverésre kínálnak egy ingatlant, nem biztos, hogy az gazdára is talál.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy az adósnak egészen az árverezés végéig van lehetősége rendezni adósságát, emellett jelen lehet ingatlana árverezésén, és ott is emelhet kifogást, amit jegyzőkönyvbe vesznek. A vevő mindezek fényében dönt, hogy licitál-e az adott ingatlanra. Az ÁH Zrt. is tudna segítséget nyújtani az adósoknak, hogyan kerüljék el az árverést, azonban ezt kevesen kérik - mondta Orbán Róbert.

Kérdés kapcsán közölte, továbbra sem akarnak a szerdai események miatt rendőrségi feljelentést tenni, "mert anyagi típusú kár nem keletkezett", azonban ügyvédjük vizsgálja a jó hírnév megsértése miatti eljárás kezdeményezését.

Arra a kérdésre, mi a véleménye Tasnádi Péter viselkedésével kapcsolatban, Orbán Róbert azt mondta, Tasnádi Péter befizette a regisztrációs díjat, mint az ott lévők közül sokan. Azzal kapcsolatban, hogy Tasnádi Péter milyen céllal vett részt az árverésen, a cég vezető közölte: nem vásárlási céllal jött.

Orbán Róbert megemlítette, tavaly egy kecskeméti árverésen is a rendőrséget kellett kihívni, ott is hasonló rendbontás volt, mint szerdán. "A tegnap itt megjelent személyek közül voltak ismerős arcok Kecskemétről" - közölte az ÁH Zrt. vezetője.

A cégnél tartott szerdai árverésen inzultus érte Burger Zsoltot, a Magyar Hírlap fotósát. A lap az MTI-hez szerdán eljuttatott közlése szerint a lap fotósát "berángatta egy szobába, megfenyegette és fényképezőgépe memóriakártyájának átadására kényszerítette Tasnádi Péter".

Időközben rendőrök érkeztek a helyszínre, akik minden jelenlévőt igazoltattak, ám ők a memóriakártyát nem szerezték vissza, és Tasnádi Pétert is hagyták szabadon távozni.
A Fővárosi Bíróság az elmúlt év májusában elsőfokú, nem jogerős ítéletében hat év börtönbüntetésre ítélte Tasnádi Pétert, bűnösnek mondva ki a vállalkozót többek között visszaesőként elkövetett, két rendbeli emberölés előkészületében és felbujtóként elkövetett, két rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását