2024. május 5. - Györgyi

Az Avatar az őslakos törzsek helyzetét festi le

Az Avatar című sci-fi kasszasiker akár leírhatná számos őslakos törzs jelenlegi helyzetét is - hívta fel a figyelmet hétfőn a Survival International nevű szervezet.
2010. január 26. kedd 07:08 - HírExtra
Az Avatar egy olyan törzs küzdelmét festi le, amely területének védelmében száll szembe olyan hódítók egy csoportjával szemben, akiknek erdeik kizsákmányolására fáj a foguk, az ott rejlő értékes ásványok miatt - ez pedig a szervezet szerint olyan helyzet, amely számos őslakos törzsét is jellemzi.

A Malajziához tartozó Borneó szigetén élő Penan törzs egyik tagja úgy fogalmazott a Survival Internationalnak, hogy a filmbéli Na'vi törzshöz hasonlóan ők sem tudnak az erdő nélkül élni, mert az "erdő gondoskodik róluk, ők pedig az erdőről".

"A fakitermelő vállalatok irtják fáinkat, szennyezik folyóinkat, az állatok, amelyekre vadászunk, pedig elpusztulnak" - olvasható annak a penannak a levelében, akinek üzenetét a Survival International hétfőn ismertette. A szervezet egy busman férfi véleményét is közzétette. "Mi busmanok voltunk Afrika déli vidékeinek első lakói, de ma már megtagadják jogainkat saját földünkhöz. Az Avatar azt mutatja, ami velünk történt" - fogalmaz a levél.

Az "erdők dalai lámájaként" ismert Davi Kopenawa brazil jogvédő is arról beszélt, hogy földjét megszállta a bányászipar. A kitermelés pedig veszélyezteti annak a vidéknek az egyensúlyát, ahol a janomamik már az emberemlékezetnél is régebben élnek.

Stephen Corry, a Survival International igazgatója szerint a természet megvédésének legjobb módja meglepően egyszerű: biztosítani kell az őslakosok jogait saját földjük felett.

Az ügyre az Aragy Glóbusz-díjak bő egy héttel ezelőtti átadásán James Cameron, az Avatar rendezője is felhívta a figyelmet, szerinte filmje azt az üzenetet hordozza, hogy "minden összefügg köztünk és a Föld között".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását