2024. május 18. - Erik, Alexandra

Botránnyá dagadt a müncheni repülőtéri incidens

Hatalmas botránnyá dagadt csütörtökre a müncheni nemzetközi repülőtéren előző nap történt bombariadó, amely súlyos biztonsági hiányosságokra irányította rá a hatóságok figyelmét.
2010. január 21. csütörtök 12:20 - HírExtra
A Franz Josef Strauss repülőtéren egy utas hordozható számítógépét átvizsgálva a berendezés robbanóanyag gyanúját észlelte, és azonnal jelzett. A szóban forgó férfi azonban laptopját magához véve elhagyta a biztonsági kordont, és távozott. A hatóságok - noha videokamerák rögzítették a jelenetet - azóta is bottal ütik a nyomát. Az ügy kapcsán csütörtökön megdöbbenésének adott hangot Thomas de Maiziere belügyminiszter, aki azonnali mélyreható vizsgálatot sürgetett.

A müncheni repülőtéri hatóságoknak mindenképp le kell vonni a következtetéseket a történtekből - figyelmeztetett a miniszter, és ismételten állást foglalt az utasok egész testét átvilágító berendezések, az úgynevezett testszkennerek bevezetése mellett. Thomas de Maiziere a szóban forgó, az utasokat képletesen meztelenre vetkőztető berendezéseket a biztonság megszilárdítása szempontjából sokat ígérőnek nevezte, utalva arra, hogy bevezetésükről hamarosan döntést kell hozni. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a testszkennereket önkéntes alapon alkalmazzák, de hangoztatta: azon a véleményen van, hogy Európában egységes szabályozásra lenne szükség.

Felháborodottan reagált a történtekre a rendőrség szakszervezete is, a németországi repülőtéri biztonsági intézkedések felülvizsgálatát követelve. A szakszervezet nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű biztonsági hiányosságok megengedhetetlenek. "Ha valaki gyanúba keveredik, azt azonnal őrizetbe kell venni" - szögezte le a többi között az állásfoglalás.

A szerda délutáni különös incidens nyomán órákra megbénult a müncheni repülőtér. A hatóságok egyfajta rendkívüli állapotot léptettek életbe, több mint 100 járat órákat késett, és 33 járatot töröltek. Késő este még mindig több ezer utas várakozott a repülőtéren.

A helyi rendőrség egyelőre adós minden fajta válasszal, illetve magyarázattal. Az első jelentések még arról szóltak, hogy a biztonsági hatóságok a laptopot elkobozták, csütörtökre azonban kiderült: a férfi - akinek más csomagja nem volt - távozásakor azt megszerezte az ellenőröktől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását