2024. április 26. - Ervin

Mitől szárad ki a szem?

Hormonális okból, tesztoszteronhiány miatt száradhat ki a szem - állítják német kutatók.
2010. január 18. hétfő 08:56 - HírExtra
Az ötven év felettiek 35 százaléka érzi száraznak a szemét, a nők gyakrabban, mint a férfiak. Szemeik égnek, kipirosodnak, este hamar elfáradnak, reggelre összeragadnak. A száraz szem azonban nemcsak kellemetlen, egészségügyi kockázata is van. A könny ugyanis megvédi a szemet a fertőzésektől, és oxigénnel, tápanyagokkal látja el a szaruhártyát.

Szakértők szerint a szemszárazság egyik fő oka hormonális eredetű. A kor előrehaladtával ugyanis mind a férfiak, mind a nők kevesebb tesztoszteront termelnek. Kísérletekkel sikerült rávilágítani, hogy a férfi nemi hormonok közvetlen hatást gyakorolnak a könnymirigyekre, és serkentik a könnyképződést - magyarázta Christian Ohrloff professzor, a frankfurti egyetemi szemészeti klinika igazgatója a DZKF német klinikai folyóirat szerint (www.dzkfblog.de) .

A férfi nemi hormon hiánya ezen kívül az úgynevezett Meibom-mirigyek működését is megzavarja. Ezek a szemhéj belső felületén helyezkednek el, és olajos váladékot bocsátanak a szemrésbe. A nedv minden egyes szemrebbenéssel szétoszlik a szemfelületen elterülő könnyrétegen, megakadályozván annak idő előtti elpárolgását.

A Német Oftalmológiai Társaság (DOG) szerint egy amerikai tanulmány utal arra, hogy tesztoszteronos balzsamokkal lehetne fokozni a könny és a Meibom-mirigy által termelt olaj előállítását. Az efféle balzsamok bevezetése előtt azonban meg kell vizsgálni azok tényleges hasznát - hangsúlyozta Ohrloff, aki a DOG elnöke is. A mesterséges tesztoszteron-adagolás ugyanis - még balzsam formájában is - megzavarhatja a hormonális egyensúlyt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását