2024. június 17. - Laura, Alida

Bajani dalmátföldön üzletel

Az energetikai kapcsolatok kiszélesítéséről és Horvátország tervezett európai uniós csatlakozásáról is tárgyal hétfőn Zágrábban Bajnai Gordon miniszterelnök Jadranka Kosor horvát kormányfővel.
2010. január 18. hétfő 21:18 - HírExtra
Az energetikai kapcsolatok kiszélesítéséről és Horvátország tervezett európai uniós csatlakozásáról is tárgyal hétfőn Zágrábban Bajnai Gordon miniszterelnök Jadranka Kosor horvát kormányfővel. A kétoldalú találkozó legfontosabb témája az energiabiztonság növelését és az egyoldalú energiafüggőség enyhítését egyaránt szolgáló közös gázvezeték kiépítésének ügye. Magyarország egyik fontos célja, hogy csökkentse az orosz gáztól való egyoldalú függőséget, de mindkét ország alapvető stratégiai érdeke a közép-európai régió energiabiztonságának növelése és erősítése.

Az előzetes információk szerint a két ország kormányfője tárgyal a Horvátországot és Magyarországot összekötő, tervezett gázvezetékről. Ez nemcsak a két állam vezetékrendszerei között teremti meg a kapcsolatot, de a Balti- és az Adriai-tenger között létrejövő gázfolyosó egyik kiemelten fontos eleme is egyben.

A magyar és közép-európai energiabiztonság szempontjából stratégiai fontosságú a Krk-szigetre tervezett folyékonygáz-terminál megépítése is. Ennek révén Magyarország számára új, független energiabeszerzési forrás nyílhat meg.

Az MTI értesülése szerint Bajnai Gordon és Jadranka Kosor tárgyalásainak másik kiemelt napirendi pontja Horvátország EU-csatlakozásának kérdése. Magyarország régóta elkötelezetten támogatja a délkelet-európai térség országainak európai közeledését, ezen belül Horvátország mielőbbi európai uniós felvételét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását