2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem vallott a karácsonyi merénylő

Nem tett vallomást az amerikai szövetségi bíróságon pénteken az a nigériai fiatalember, aki tavaly karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító repülőgépet.
2010. január 8. péntek 22:00 - HírExtra
A bíróság - mint ilyenkor általában - azt rögzítette a jegyzőkönyvben, hogy a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab ártatlannak vallotta magát a terhére rótt hat vádpontban. Abdulmutallabot többek között gyilkossági kísérlettel és tömegpusztító fegyver használatára tett kísérletettel vádolják. A vádiratban nincs említés terrorcselekményről, de így is életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik, ha bűnösnek találják.

A pénteki bírósági meghallgatás mindössze néhány percig tartott. A fehér pólóban, nadrágban és teniszcipőben megjelenő Abdulmutallab udvariasan, angolul igennel válaszolt Mark Randon szövetségi bíró azon kérdésére, hogy megértette-e a terhére rótt vádakat, majd ügyvédje jelezte: a fiatalember nem nyilatkozik arról, hogy bűnösnek érzi-a magát bennük. A bíró ezután rögzítette a jegyzőkönyben, hogy Abdulmutallab ártatlannak vallotta magát.

A fiatalember az alsóneműjébe rejtett robbanószerrel kísérelte meg felrobbantani a repülőgépet, tette elkövetésében az akadályozta meg, hogy a repülőgép utasai leteperték. A férfi kapcsolatban állt az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni szárnyával.

A pénteki meghallgatást követően megkezdődhet a büntetőper, amely jogi szakértők szerint nagyon jó eséllyel a vádhatóság győzelmével végződik majd. Az ügyészeknek ugyanis nyomós bizonyítékok egész sora áll rendelkezésükre, többek között Abdulmutallabnak a merényletkísérlet közben elszenvedett égési sérülése, ráadásul sok szemtanúja volt az esetnek.

Az elvetélt támadás után Barack Obama amerikai elnök utasítást adott a biztonsági rendszabályok felülvizsgálatára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását