2024. május 18. - Erik, Alexandra

EÜ: a tárca mindig egyeztet a szakmával?

Az Egészségügyi Minisztérium minden esetben egyeztet a szakmai szervezetekkel, és így tett a gyógyászati segédeszköz-forgalmazókat tömörítő szövetségek képviselőivel és a betegszervezetekkel is - közölte a tárca illetékese csütörtökön az MTI-vel.
2010. január 7. csütörtök 20:31 - HírExtra
Egy gyógyászati segédeszköz-forgalmazókat tömörítő szövetség, a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) petíciót adott át csütörtökön az Egészségügyi Minisztérium (EüM) illetékesének, amelyben azt nehezményezi, hogy a tárca nem veszi figyelembe a szövetség szakvéleményeit.

Hagymási Miklós, a FESZ elnöke elmondta: a petícióban jelezték, hogy nem elégedettek a tárca eddigi rendeletalkotási módszerével. A minisztériumból elküldik ugyan nekik a tervezet, de a véleményezésre mindössze néhány napot adnak. Másrészt a rendelet később úgy jelenik meg, hogy az egyetlen más szövetségnek sem tükrözi a véleményét. Emellett azt is sérelmezik, hogy sokszor nem telik el elég idő a rendelet megjelenése és hatályba lépése között, így sem az orvosok, sem az emberek nem tudnak felkészülni a változásokra.

Az elnök szerint ez az elmúlt fél évben rendre így történt. Mint mondta: ezért csütörtökön már részt sem vettek az egyeztetésen, ahol arról is tárgyaltak, hogy a tárca úgy növelné a betegterheket, hogy 30 százalékra csökkentené a támogatás mértékét egyes segédeszközökön az eddigi 90-85-70-50 százalékhoz képest.

Héjja Mária, a minisztérium gyógyszerészeti és orvostechnikai főosztályának vezetője reagálásában elmondta, strukturális átalakítást tervez a tárca a segédeszközök finanszírozásában, ezért folyamatosan egyeztet a forgalmazókkal, a gyártókkal és az illetékes betegszervezetekkel.

A főosztályvezető megjegyezte: a csütörtöki egyeztetés elején volt csak ott a FESZ elnöke, ezért nem tudhatta, hogy egyelőre a tárcának nincs szándékában olyan tervezet megalkotása, amely szerint egyes eszközöket 30 százalékos támogatási kulccsal finanszírozna.

Héjja Mária elmondta azt is, hogy míg 2000-ben 22 milliárdot költöttek gyógyászati segédeszközre, addig tavaly 46,3 milliárdot.

Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint folyamatosak az egyeztetések a gyógyászati segédeszközök forgalmazóival, gyártóival és a betegszervezetekkel, a következő egyeztetési forduló január végén lesz. A csütörtöki egyeztetésen 13 szervezet képviseltette magát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását