2024. március 29. - Auguszta

A rendőrség kezdeményezte Szalainé előzetes letartóztatását

Kezdeményezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Szalainé Szilágyi Eleonóra volt BKV-s humánpolitikai igazgató előzetes letartóztatásba helyezését - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Tafferner Éva, a BRFK szóvivője.
2010. január 7. csütörtök 15:06 - HírExtra
Szalainé kilencoldalas vallomást tett, amelyben válaszolt a nyomozók kérdéseire. A volt humánpolitikai igazgató a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen is panasszal él - mondta el az MTI kérdésére Tafferner Éva, aki azonban a vallomás tartalmáról nem beszélt.
Ismertette: szerdán a BRFK gazdaságvédelmi nyomozói előállították, majd őrizetbe vették a BKV Zrt. egykori humánpolitikai igazgatóját. A rendőrök Szalainé budapesti lakásán házkutatást tartottak, ennek során lefoglaltak egy számítógépet és iratokat.
Még a késő esti órákban Szalainét gyanúsítottként hallgatták ki különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával, Tafferner Éva közlése szerint kifejezetten a több mint 86 millió forintos végkielégítése miatt.

"A nyomozás megállapította, hogy ennek a végkielégítésnek a felvétele, a kiutalása, az odaítélése, több pénzügyi- illetve munkaügyi szabályt megsértett" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a volt humánpolitikai igazgató közös megegyezéssel távozott a BKV-tól, majd szinte azonnal, néhány nap múlva visszafoglalkoztatta őt a közlekedési vállalat.
Szalainé két külön bankszámlájáról 54 millió forintot zároltak a nyomozók - mondta.
Tafferner Éva elképzelhetőnek nevezte, hogy Szalainé végkielégítése ügyében a következő napokban további személyeket hallgat meg, illetve gyanúsít meg a rendőrség. Kitért arra is, hogy a BKV-val kapcsolatos nyomozásokban a következő napokban további gyanúsítások várhatók, de ezek időpontjáról és az érintettek személyéről nem beszélt.
Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítésére és továbbfoglalkoztatására 2009 júliusában derült fény, amikor a Magyar Nemzet azt írta: a humánpolitikai (hr) igazgatónak hiába fizettek ki 2008 márciusában - a prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forint végkielégítést, havi 1,2 milliós fizetéssel a cég tovább foglalkoztatta.

A napilap cikke nyomán Kocsis István vezérigazgató és Hagyó Miklós (MSZP) akkori BKV-ért felelős főpolgármester-helyettes is vizsgálatot indított. A BKV július 27-én mondott fel egykori humánpolitikai igazgatójának.

Ezt követően több BKV-s vezetőről derült ki, hogy több tízmillió forintos végkielégítést kapott, a cég pedig elkezdte átnézni bérezési és jutalmazási rendszerét és átvizsgált minden, 2007. januártól kifizetett végkielégítést.

Szalainé ügye nyomán több vezető is távozott a közlekedési társaságtól, mások mellett Balogh Zsolt korábbi általános vezérigazgató-helyettes, aki megbízott vezérigazgatóként aláírta Szalainé továbbfoglalkoztatását.

A BKV belső ellenőrzése is vizsgálatot indított, amely 2009 augusztusában megállapította: a volt hr-igazgató nem volt jogosult a végkielégítésre, mert már nyugdíjas volt és fel is vette 200 ezres nyugdíját, amikor megkapta végkielégítését.

Szintén a belső ellenőrzés indított vizsgálatot 86 ember ellen, akiknek menedzserszerződésük volt, vagy 10 millió forintnál nagyobb végkielégítést kaptak. A jogosulatlan végkielégítések kifizetésével a BKV-t becslések szerint több százmillió forintos kár érte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását