2024. május 19. - Ivó, Milán

Kettős ügynök volt a CIA-alkalmazottakat megölő öngyilkos merénylő

A jordániai titkosszolgálat alkalmazásában álló kettős ügynök hajtotta végre Afganisztán délkeleti részén azt az öngyilkos merényletet, amely megölte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét alkalmazottját tavaly december végén - közölték névtelenséget kérő amerikai hírszerzési tisztviselők helyi idő szerint hétfőn.
2010. január 5. kedd 11:36 - HírExtra
A merénylőt, akit az NBC News hírtelevízió Humam Halil Abu-Mulal al-Balavi néven azonosított, több mint egy éve vette őrizetbe a jordániai titkosszolgálat. A hírszerzés feltehetőleg rávette, hogy működjön együtt vele, és kettős ügynökként próbáljon meg beépülni az al-Kaida terrorszervezetbe. A CIA hivatalosan egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A 36 éves, foglalkozását tekintve orvos férfi ennek révén jutott be a Hoszt tartományban lévő Chapman katonai támaszpont területére, ahol állítólag nem vizsgálták át, hogy van-e nála robbanóanyag.

Balavi az NBC News jelentése szerint fontos információt ajánlott fel arra vonatkozóan: hogyan tudnák felkutatni az al-Kaida kettes számú vezetőjét, Ajman az-Zavahrit.

A név nélkül nyilatkozó amerikai források szerint a támaszponton elkövetett öngyilkos merényletben a CIA hét alkalmazottja - négy tiszt és három szerződéses biztonsági őr - illetve egy jordániai hírszerző tiszt halt meg.

A merénylő a Chapman támaszpont tornatermében hozta működésbe a testére erősített robbanómellényt. A támadásban hat ember megsebesült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását