2024. április 28. - Valéria

A Fidesz akadályozta meg...

A Fideszé a felelősség azért, hogy a tantestületek továbbra sem élhetnek markánsabban egyetértési jogukkal a vezetőválasztásnál, mivel az ellenzéki párt megakadályozta, hogy hatályba léphessen a közoktatási törvényt módosító jogszabály - mondta Tatai-Tóth András, az MSZP-frakció oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője hétfőn az MTI-nek.
2010. január 4. hétfő 23:10 - HírExtra
A szocialista politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, hogy Sólyom László köztársasági elnök hétfőn véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak (Ab) a közoktatási törvény módosításáról szóló jogszabályt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) közleménye utalt arra, hogy az Országgyűlés módosította a közoktatási törvényt, és az új rendelkezések egyike korlátozná a közoktatási intézményt fenntartók intézményvezető-kinevezési jogát, korlátozott vétójogot adva a nevelőtestületnek. Az új rendelkezések vonatkoznának az önkormányzati fenntartású közoktatási intézményekre is, amelyek esetében a képviselő-testület a hatályos önkormányzati törvény alapján önállóan dönt az intézmény vezetőinek kiválasztásánál.

A közoktatási törvény módosítása ezt az önálló döntési jogot a nevelőtestületnek adott jogosítvánnyal nyilvánvalóan korlátozná - mutatott rá a KEH, hozzátéve: az államfő álláspontja szerint az Ab gyakorlatából egyértelműen az következik, hogy ha egy alapvető önkormányzati hatáskört az önkormányzati törvény szabályoz, akkor annak korlátozása csak kétharmados többséggel elfogadott törvényben történhet. Ez a feltétel a közoktatási törvény módosítása esetén nem teljesült, ezért Sólyom László szerint a törvény alkotmányellenes.

Tatai-Tóth András szerint a törvényjavaslatban szerepelt az önkormányzati törvény kétharmados módosítása, a törvény előterjesztése megfelelt az alkotmányos rendnek, a törvényalkotási szabályoknak. Mint mondta: egyetlen oka volt, amiért nem lett ebből hatályos törvény, az az, hogy a Fidesz a kétharmados önkormányzati törvény módosítását leszavazta; Hozzátette: ez nem derül ki sem az elnöki nyilatkozatból, sem a Fidesz nyilatkozatából. Azt mondta, az ellenzéki párt magatartása ezért álságos és képmutató.

A politikus utalt az Élőlánc elnökének, Lányi Andrásnak korábbi kérdésfeltevésére, miszerint a Fidesznek határozott választ kell adnia arra, hogy mi az oktatáspolitikája: az, amit az oktatáspolitikusai hirdetnek, vagy az, amit a mindennapok gyakorlatában a fideszes önkormányzatok megvalósítanak. A Fidesz oktatáspolitikája a közoktatási törvényt módosító jogszabályról történt szavazás alapján az, hogy nem kívánja megteremteni azt az egyensúlyt, amely ahhoz lenne szükséges, hogy az iskolavezetők megbízásába az érintettek valamilyen szinten beleszólhassanak - mondta Tatai-Tóth András.

A szocialista politikus közölte, a párt fontosnak tartja az emelt szintű érettségi szabályozását és a pedagógusképzés újraszabályozását is. Ezeket a fontos ügyeket érdemben nem vitatta a Fidesz - tette hozzá - egyszerűen csak leszavazta. A módosítások csak úgy léphetnek hatályba, ha a parlament újratárgyalja ezt a törvényt.
Hozzátette: a javaslat azt tartalmazta, hogy a tantestületek a pályázók vezetési programjáról szavazzanak. Az oktatási törvény szerint az iskola pedagógiai programját a tantestület hagyja jóvá, tehát sok baj származik abból, ha a tantestület és a vezető programja nem egyeztethető össze. A javaslat azt a célt szolgálta, hogy "álljon szóba egymással" a fenntartó, az iskolai közösségek és a pályázó, ugyanis egyre több helyről érkeztek panaszok amiatt, hogy a fenntartók semmibe veszik a tantestületi véleményeket.
A Fidesz szerint egyértelmű volt a közoktatási törvényt módosító jogszabály alkotmányellenessége és érthetetlen, hogy a szocialisták azt miért szavazták meg. Sió László, az ellenzéki párt oktatási műhelyének vezetője hétfőn az MTI-nek azt mondta, érthetetlen, hogy a szocialisták miért szavazták meg a módosítást, hiszen nyilatkozataikból szerinte kiderült: tisztában voltak vele, hogy az az alaptörvénybe ütközik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását