2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Obama személyesen lépett közbe

Barack Obama amerikai elnök személyesen rendelte el a biztonsági figyelőlisták szigorú felülvizsgálatát, miután egy nigériai férfi a múlt hét végén megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest légitársaság egyik Airbus A330-as gépét.
2009. december 28. hétfő 17:43 - HírExtra
Az amerikai biztonsági ügynökségek listáit hétfőn szigorú vizsgálatnak vetették alá, miután kiderült, hogy a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab nigériai muzulmán férfi, aki megpróbálta felrobbantani az amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatát 290 emberrel a fedélzetén, szerepelt egy 550 ezer fős biztonsági listán. A saját apja jelezte ugyanis az abujai amerikai nagykövetségnek novemberben, hogy a fia újabban radikális nézeteket vall.

A félmillió gyanúsított nevét tartalmazó listán kívül van egy másik lista, 18 ezer, nagyobb figyelmet igénylő ember nevével, illetve egy harmadik, amelyen 4000 repüléstől eltiltott személy neve szerepel. A gazdag bankárfiút azonban az Egyesült Államokba irányuló repülőjáratokról nem tiltották ki, sem különösebb repülőtéri ellenőrzést nem írtak elő az esetében. A fiú magatartása csak nemrégiben változott meg - közölte családja, amely ígéretet tett arra, hogy szorosan együttműködik a helyi és nemzetközi biztonsági szervekkel a vizsgálatban.

Susan Collins amerikai republikánus szenátor szerint Abdulmutallabot el kellett volna tiltani a repüléstől, vagy legalábbis meg kellett volna motozni a repülőtéren az apja bejelentése után. A szenátor szerint nem jutott volna át a hálón, ha "a neve mellett ott lett volna egy piros zászló". A pénteki merényletkísérlet után világszerte szigorították a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken.

Barack Obama is feltette a kérdést a belbiztonsági minisztériumnak, hogyan lehetséges, hogy valaki olyan veszélyes anyaggal, mint a pentrit (pentaeritrit-tetranitrát, nagy erejű katonai robbanószer) felszállhatott Amszterdamban egy repülőgépre - közölte Robert Gibbs fehér házi szóvivő. A nigériai férfi bevallotta, hogy fecskendővel vegyi folyadékot injekciózott a pentritbe, amely igen erős robbanószer, és detonátor segítségével vagy magas hőfokon robban.

Obama kérte a repülőtereken megfigyelendő személyek listájának átvizsgálását és egyes eljárások felülvizsgálatát - mondta Gibbs, elismerve, hogy a többnyire a 2001. szeptember 11-i merényletek után életbe léptetett intézkedések több éve elavultak. "Biztosak akarunk lenni abban, hogy az adatokat az egyes kormányszervek megosztják egymással" - mondta Gibbs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását