2024. május 28. - Emil, Csanád

Ezüstérmesek lettek a debreceni joghallgatók

Ezüstérmesek lettek a Debreceni Egyetem jogászhallgatói az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szakmai támogatásával megrendezett jogesetmegoldó világversenyen.
2009. december 22. kedd 13:02 - HírExtra
A dél-afrikai Pretoriai Egyetemen december közepén megrendezett döntőben a Kató Bernadett és Várvölgyi Csaba harmadéves joghallgatók alkotta duó hatvan ország csapata közül érdemelte ki a dobogós helyezést. A csapatok teljesítményét Navanethem Pillay, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának elnökletével öttagú zsűri értékelte - olvasható a Debreceni Egyetem keddi közleményében.

A világ minden tájáról érkező joghallgatóknak két fiktív ország, Livokia és Gallopia nemzetközi jogi vitáját kellett megoldaniuk. A jogeset központi kérdése az volt, hogy Gallopia egyik - livokiai befolyás alatt álló - szakadár tartománya önállónak tekinthető-e, valamint felelőssé tehető-e egyes feltételezett terroristák tulajdonának kisajátításáért. A versenyzőknek egy képzeletbeli nemzetközi emberi jogi bíróság előtt a felperes kérelmező, valamint az alperes, bepanaszolt állam szerepét egyaránt magukra kellett ölteniük, 3000-3000 szóban kifejtve álláspontjukat.

"Érvelésünkben nem csupán az emberi jogok nemzetközi védelmének alapszabályait és a releváns nemzetközi testületek gyakorlatát, hanem napjaink nemzetközi jogának olyan aktuális kérdéseit is elemeztük, mint Észak-Ciprus, Dél-Oszétia vagy Koszovó jogi helyzete. A verseny keretében mind felperesként, mind alperesként ki kellett fejtenünk álláspontunkat a Kijevi Nemzeti Egyetem csapatával szemben" - magyarázta Kató Bernadett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását