2024. május 30. - Janka, Zsanett

Ajándékot kapott a Fidesz

A Fidesz ajándékot kapott a választóktól. A Századvég és a Forsense legújabb közvélemény-kutatása szerint a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága az év végén öt százalékkal emelkedett.
2009. december 21. hétfő 16:59 - Pénzes Dávid
Nyugodtan karácsonyozhat a Fidesz, legalábbis a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint. A Századvég Alapítvány és a Forsense 2009. december 8. és 17. között végezte el a reprezentatív felmérést, melyből kiderül a két nagy párt támogatottsága közti különbség tovább nőtt.

Az adatok

Kormány-ellenzék megítélése
A kormány és az ellenzék munkájának megítélése nagyon hasonló, összességében mégis valamivel többen értékelik jobbra a kormány munkáját (40 százalék), mint az MDF-et és az SZDSZ-t is magában foglaló ellenzéki tábor tevékenységét (34 százalék). A kérdezettek közel egyötöde mind a kormányt, mind az ellenzéket negatívan ítéli meg (19 százalék).
Decemberben a választópolgárok 66 százaléka mondta, hogy egy most vasárnap megrendezésre kerülő választáson biztosan elmenne szavazni (+6 százalékpont). A pártot választók aránya némiképp nőtt, de továbbra is alacsony (49 százalék). Az elmúlt hónapban, a választói aktivitás emelkedése mellett, a Fidesz tovább növelte jelentős előnyét a többi politikai erőhöz képest.

A legnagyobb ellenzéki párt az összes megkérdezett körében 31 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Az MSZP-t a megkérdezettek 9 százaléka, a Jobbikot 6 százaléka említette választandó pártként.

A biztos szavazó pártot választók körében még inkább kirajzolódik a legnagyobb ellenzéki párt fölénye. Ezen a bázison a Fidesz 64 százalékos támogatottsággal rendelkezik, az MSZP 17 százalékos támogatottságával szemben. A harmadik legerősebb politikai erő 9 százalékos eredményével továbbra is a Jobbik, bár a párt támogatottsága statisztikai hibahatáron belül, de csökkent (-3 százalékpont). Az MDF 3, az LMP 2 százalékot mondhat magáénak a pártot választó biztos szavazók körén belül, míg az SZDSZ az 1 százalékot sem éri el.

Nincs két nagy párt

Bajnai-Orbán: 25-40
Decemberben Bajnai Gordont a kérdezettek 49 százaléka tartotta valamennyire, vagy teljes mértékben alkalmasnak a miniszterelnöki poszt betöltésére. Bajnai Gordon és Orbán Viktor közül a többség azonban továbbra is a volt miniszterelnököt gondolja alkalmasabbnak (40 százalék) a kormányfői pozícióra.
Bár az adatok alapján már azt sem igazán mondhatjuk, hogy két nagy párt van. A politikai paletta ugyanis a felmérések szerint hónapok óta egy nagy pártot és több közepeset és kicsit jelez. A Fidesz meglehetősen régóta és biztosan tartja előnyét a nyolc éve kormányzó szocialistákkal szemben. Hogy a két nagy ellenfél közötti különbségben nincsen mérvadónak mondható változás, azt mutatja, hogy a napi politikai adok-kapok alig befolyásolja a választókat.

Igaz, a kampány nem is folyik olyan vehemenciával, hogy döntő jelentőségű eseményeknek lehettünk volna tanúi. A Fidesz öt százalékos erősödése azonban elgondolkodtató. Ugyanis a Fidesz alig tett megjegyezhető dolgot az asztalra, addig az MSZP annál látványosabb hónapot zárt.

Mi történt?

Összeült a párt országos választmánya, ahol egyhangúan Mesterházy Attilát javasolták miniszterelnök-jelöltnek, majd összeült a Kongresszus is, ahol hivatalossá lett a jelölése, közben pedig elindították a Budapesti kampányt is. Mondhatjuk azt is, hogy az utóbbi hetek Mesterházyról szóltak… ám ennek eredménye nem tükröződik a szocialista támogatottságban. Annál inkább a Fideszében. Lehet, hogy a szocialisták rossz „lóra” tettek az ifjú frakcióvezetővel?

Persze az öt százalékos Fidesz növekedés abból is adódhat, hogy az ellenzéki párt (és annak sajtója) erősen beindult Gyurcsány Ferencre, aki a szocialisták országos listáján az igen előkelő negyedik helyet szerezte meg.

A többiek

Az jól látszik, hogy a Jobbik támogatottsága sem egyszeri fellángolás volt, hanem hosszútávú tény. Ezzel pedig biztos befutók a Parlamentben. Sőt, ha elkapnak egy hatékony a kampányt, akkor még az MSZP orra alá is pörkölhetnek, azaz, egy szintre küzdhetik magukat a szocialistákkal.

Az MDF támogatottsága még mindig a parlamenti küszöb alatt van, annak ellenére, hogy Bokros Lajos népszerűsége töretlen és mint miniszterelnök jelölt a szavazók sokkal nagyobb többségének bírja a szimpátiáját (16 százalék) mint Mesterházy Attila (7 százalék). Egyelőre úgy tűnik, Bokros népszerűsége nem fordul át az MDF támogatottságába.

Az LMP bizonyította már, hogy képes 2 százaléknyi erőt maga mögött tudni, de ez még mindig nem elég a törvényhozásba való bejutáshoz. Ők, a kampány hajrájában bízhatnak, amikor a többi párt esetleg hibát követ el, illetve ha a rejtőzködő szavazók és a bizonytalanok végül rájuk teszik a voksukat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását