2024. május 18. - Erik, Alexandra

Amikor Amerikában a fehérek kisebbségben lesznek

Eljöhet az idő, amikor Amerika lakosságán belül a fehérek aránya kisebbsége szorul - de a befolyásos emberek legjavát mégis ők fogják adni. Legalábbis ezt szellőztette meg egy hivatalos felmérés.
2009. december 20. vasárnap 16:30 - Pásztor Balázs
Riasztó jövőkép?

Azt már régóta tudjuk, hogy az amerikai fekete lakosság népesség szaporulata jobb a fehér lakosokénál, hogy egyre több a főleg mexikói bevándorló, és hogy Los Angeles egyes részein vannak olyan utcák, ahol nem értik az angol beszédet. Tehát Amerika demográfiai térképe folyamatosan változik át a fehérek rovására. Sokan már Barack Obama, az első néger elnök megválasztását is vészjelzésnek tekintették, ugyanis győzelme elsősorban a nem fehér lakosság szavazataira épült.

A Census Bureau (Népszámlálási Iroda) szerint azonban az elmúlt évek politikája „javított” a helyzeten. Becslései alapján a megszigorított bevándorlás-politika és a recesszió miatt nyolc évvel csúszik - 2050-re - az a pont, amikor a fehérek az USA társadalmában nem többséget fognak alkotni, hanem kisebbséget. (A tavalyi jóslat szerint a gyermeke terén ez az arány 2023-ra módosulna, ez most 2031-re tolódott el.) Azt ellenben meg kell említeni, hogy a jóslat az előző év adatain alapszik, így lehet mára már más időpontot saccolnának az elemzők.

Amerikának jelenleg 308 millió lakosa van, akinek majd kétharmada fehér - az illegális bevándorlók száma pedig legalább 12 millióra tehető. 2050-re ez a szám az előrejelzések szerint 399 millióra kúszhat fel, és ekkor a fehérek aránya csupán 49,9 százalék lesz. A spanyoloké viszont megnő 15-ről 28 százalékra, az ázsiaiaké 4,4-ről 6 százalékra - a feketék aránya pedig érdekes módon nem fog változni, marad 12,2 százalék. Ráadásul a társadalom elöregedés is drasztikusan megnő majd: a 85 év és felettiek arány a megtriplázódik, számuk eléri a 18,6 milliót.

Változatok


Osztrák módi?
A legutóbbi felmérések szerint mintegy 800 ezer külföldi él a szomszédunkban, vagyis a lakosság egytizede nem osztrák földön született. A legtöbben - mintegy 300 ezren - a volt jugoszláv tagállamokból érkeztek, de nagyon sok török is található az országban. Ausztria többek között éppen azért ellenzi a török csatlakozást az Európai Unióhoz, mert attól félnek, a török munkások családjainak letelepedése Ausztriában előbb-utóbb oda vezetne, hogy a török kisebbség tagjai többen lesznek az országban, mint az osztrákok. (pénzcentrum)
A felmérés több változatot is csinált. Az első magas bevándorlási arányt feltételez, amitől akár 2041-re is tolódhat a „kritikus pont” - ehhez rugalmasabb bevándorlási politika kellene, és olyan gazdasági terv, amely külföldi munkaerőre is építkezik. Az alacsony bevándorlási aránynál a kritikus pont 2045-re jönne el, amihez a bevándorlási politikának nem kellene sokat változnia, csupán a gazdaságnak kellene emelkedő ütembe kapcsolnia.

Míg a közel nulla bevándorlási aránynál 2050-re se lenne kisebbség a fehérekből. Ám a spanyolok aránya ekkor ia 21 százalék körül mozogna, ugyanis náluk igen magas az egy családra jutó gyermekek aránya, és a jelenlegi populáció is igen fiatal. Azonban ekkor az idősek aránya is gyorsabban nőne: minden negyedik amerikai 65 évnél idősebb lenne.

Változások


Kitoloncolás Kaliforniából
Kétszáznyolcvanhat, priusszal rendelkező külföldi állampolgárt toloncolnak ki az Egyesült Államokból, miután Kalifornia államban háromnapos razziát tartottak a bevándorlási hatóságok - közölték helyi illetékesek szombaton. A kitoloncoltak többsége - 207-en - mexikóiak, 19-en El Salvadorból jöttek az Egyesült Államokba, 10-en Guatemalából és heten Indiából. 80 százalékuk testi erőszakért, fegyveres rablásért volt már büntetve, 30-an közülük szexuális bűntényeket követtek el. (webrádió)
Ezek a változások számtalan területet fognak érinteni, így hatásukat nem lehet előre megjósolni - áll az elemzésben. Igaz, néhány szembeszökő, várható eseményt felemlegetnek: ilyen a gazdaság versenyképességének az elvesztése, a nyugdíjproblémák, kulturális változások és nem utolsó sorban a bevándorlási törvény leendő gyökeres átalakítása - amelyről mellesleg a jövő évben fog vitázni a Kongresszus.

Eme pszichológiai teher azonban rasszizmusban, és az erőszakban is teret ölthet. A bandák között idővel komolyan felütheti a fejét a rasszizmus, és amíg az egyik fél azért gyilkolna hogy ez az évszám - a fordulópont - minél előbb következzen be, a másik ennek megakadályozásáért. Sőt, egyes szociológusok szerint eme konfrontációk akár nagyobb méreteket is ölthetnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

KissDezider
2009. december 20. 19:08
Nem tudom sajnálni az amerikaiakat,hiszen az itteni fehér embernek lehetetlenné vagy nehézzé teszik a beutazást,látogatást,pl.egyik ismerősömet évek óta nem engedik be az országba testvére meglátogatására,holott talpig becsületes ember,még a külföldi szinesbőrűek milliószámra utaznak az államokba.Fognak még ők menekülni hozzánk a bűnözés elől,és ezt maguknak köszönhetik.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását