2024. május 16. - Mózes, Botond

Demszky: az MSZP részt vesz a közgyűlésen

Folytatódik a Fővárosi közgyűlés ülése, azon részt vesz az MSZP frakciója is - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester csütörtök délután.
2009. december 17. csütörtök 16:31 - HírExtra
A főpolgármester azt követően hívta össze délután fél kettőre a közgyűlést, hogy délelőtt - az MSZP-frakció távolmaradása miatt - határozatképtelen volt a testület. Akkor a városvezető azt kérte a szocialistáktól, képviselői esküjükhöz híven jöjjenek el a közgyűlésre, vegyenek részt a vitában és szavazzanak a fővárost érintő fontos ügyekben.
A főpolgármester nem sokkal fél kettő után bejelentette, hogy a szünetet délután 3 óráig meghosszabbítják a frakciók kérésére. Közölte: a 15 órakor kezdődő ülésen várhatóan részt vesz az MSZP frakciója is.

Demszky Gábor az elnöki asztalhoz hívta a bejelentés után az újságírókat, és emlékeztetett rá: délelőtt "megfogalmazta kéréseit" az MSZP felé, és "ezek a kérések úgy tűnik, meghallgatásra találtak", és most tárgyal róla a szocialista frakció.

A politikus azt mondta, a kialakult helyzet egy Mátyás király-mesében úgy vannak megfogalmazva: "látogassanak meg engem, de sem lóháton, sem kocsin, sem az úton, sem az út mellett ne jöjjenek, ruhában is legyenek, de meztelenül is, hozzanak is nekem ajándékot meg nem is".

"Tulajdonképpen ez az a dilemma, amit nekünk most fel kell oldanunk és meg fogjuk oldani" - jelentette ki.

Mint mondta, az egészségügyi modell kapcsán alakult ki a vita az SZDSZ és az MSZP között, de "megvan" az a módosító indítvány, amely segítségével - ahogy fogalmazott - folytatható a közgyűlés és végig tudják tárgyalni a mintegy 100 napirendi pontot csütörtök délután és péntek délelőtt.

A fővárosi egészségügyi reformnál "látjuk a lehetőségét valamilyen kompromisszumnak, de természetesen a teljes csomag tartalmazza a mai közgyűlés legfontosabb témáit" - mondta. Kifejtette: a kompromisszumos javaslatuk lehetővé teszi, hogy az egészségügyi modell folytatódjon, úgy, hogy ne kelljen hozzá új forrást bevonni.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy a közgyűlés elé "visszahozzák" az Európai Beruházási Bankkal kötendő, 150 millió eurós hitelkeret-szerződés ügyét is, amelyet szerdán már tárgyaltak, ám akkor csak a tíz SZDSZ-es és három szocialista képviselő támogatta.

Arra, hogy a Fidesz és a KDNP nem vesz részt a délutáni ülésen, kijelentette: ezt "szomorúan venném tudomásul".

Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője szerda késő este jelentette be, hogy a frakció nem vesz részt a közgyűlés munkájában, kivonulásukat egyebek mellett javaslataik "teljes semmibe vételével", valamint a budapesti egészségügyi modellel kapcsolatos előterjesztésük leszavazásával indokolta, és azt mondta: akkor térnek vissza, ha Demszky Gábortól elfogadható ajánlatot kapnak. A főpolgármester erre csütörtök délelőtt az MTI-nek úgy reagált: ez nem lehet piaci alku tárgya, és - ahogy fogalmazott - a politikában nem lehet megsértődni, a kivonulás ezért nem indokolható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását