2024. április 28. - Valéria

Szélesre tárjuk a közigazgatás kapuit a roma diplomások előtt

A kormány szélesre tárja a közigazgatás kapuit a roma diplomások előtt, akiknek a nemrég elindult program segítségével nemcsak munkájuk, hanem karrierjük és olyan pályájuk is lehet, amely utat tör mások számára is - mondta a miniszterelnök szerdán.
2009. december 16. szerda 21:02 - HírExtra
Bajnai Gordon a "Romák foglalkoztatása a közigazgatásban" című program keretében sikeres versenyvizsgát tett diplomások bizonyítványosztó ünnepségén kiemelte: a közigazgatásban ugyan létszámstop van, de a programban részt vevők - uniós támogatással - négyszáz jelenleg üres álláshelyre jelentkezhetnek a közigazgatás különböző szintjein és az ország különböző részein. Számításai szerint február-márciusra mindegyiküknek lehet munkája.

Fontosnak tartja, hogy az államigazgatásban ne csak mutatóban, és többnyire esélyegyelőségi szakértőként dolgozzanak roma diplomások.

A miniszterelnök azt mondta, az a céljuk, hogy néhány év alatt az államigazgatásban ugyanolyan aranyban dolgozzanak romák, mint ahogyan az országban jelen vannak. Szerinte ahogy egyre több roma diplomás kerül be a közigazgatásba, bővülhet a roma elit, amely képes lehet vezetni és mintát adni másoknak.

A kormányfő úgy fogalmazott: a magyarországi romák helyzete sok tekintetben hasonló az amerikai feketék évtizedekkel ezelőtti helyzetéhez és megítéléséhez. Ott negyven ötven év kellett ahhoz, hogy megválasszák az első afro-amerikai elnököt. Bajnai Gordon attól tart, hogy a romák teljes integrációja Magyarországon is több évtizedes folyamat lesz, de talán eljutunk oda, hogy lesz az országban roma miniszter vagy miniszterelnök, talán éppen a most bizonyítványt kapott diákok közül.

Bajnai Gordon arra hívta fel a roma diplomások figyelmét, hogy nekik nagyobb a felelősségük, mint az utánuk következőknek. Az a feladatuk, hogy megőrizve identitásukat, a közösségért érzett felelősséget, kikövezzék az utat az önök után érkezőknek - mondta a bizonyítványosztón.

Úgy vélte: az állam ezzel a programmal példát mutat a társadalomnak és a munkaadóknak, de egyben is lehetőséget kínál.

A kormányfő véleménye szerint egy nemzet teljesítményét hosszú távon a tudás, a tehetség kibontakoztatása, a munkára való készség, az állhatatosság dönti el.
Hozzátette: addig nem lehetnek nyugodtak, amíg azok, akiket a szegénység vagy a kirekesztés megfoszt tudásuk érvényre juttatásától, azok elvesznek az ország szempontjából. "Minden elveszett sors, tehetség és élet az egész közösséget teszi szegényebbé" - fogalmazott.

A miniszterelnök szavai szerint nem akkor pecsételődik meg egy ember sorsa, amikor szegénynek vagy cigánynak születik, hanem akkor, amikor a közösség nem fogja meg a kezét. Úgy látja, ez az igazságtalanság nap mint nap cigányok ezreivel történik meg Magyarországon.

Bajnai Gordon megismételte korábbi kijelentését, miszerint Magyarország felemelkedése elképzelhetetlen a romák integrációja nélkül és aki ezt a szívével nem látja be, annak az eszével kell belátnia.

Felhívta a figyelmet arra: ez hosszú távú feladat, az erről szóló most elindult programokat pedig tovább kell vinnie a következő kormányoknak is. Emlékeztetett arra, a kormány olyan átfogó programot indított, amely - az oktatástól az egészségügyi ellátáson át a lakáskörülmények javításáig - a legkülönbözőbb területeken tesz azért, hogy a romákat, a szegényeket kiszabadítsa a reménytelenség csapdájából. Példaként említette a jövő év elején kezdődő - mintegy száz cigánytelepre kiterjedő - telep-felszámolási programot, amely nemcsak az infrastruktúra rendbetételéről, hanem a cigánysori létforma megváltoztatásáról is szól.

Azt várja, hogy ezeknek a programoknak rövid távon is lesz kézzelfogható eredménye.
A kormányfő Kiss Péter társadalompolitikai miniszterrel és Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízottal közösen adta át annak a 122 diplomásnak a bizonyítványát, akik sikeres közigazgatási versenyvizsgát tettek. A programot 261-en kezdték el, újabb 70 diplomás a következő hetekben vizsgázik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

galamb tamás
2009. december 16. 23:05
hietetle hogy Magyarországon, a abló, gyilos,neveletlen,rasszista cigányok iyen szintű pozitív megkülömböztetést kapnk! eláruhatná mir bajna me a többi szemétláda, mit átott nekik a Magyr nép!? ez mocskossá á visszataszító!
p-Aga
2009. december 16. 22:26
Egy enyhe vigaszom van: Ez a kormány már nem marad sokáig hatalmon. Legalább is DEMOKRATIKUS KÖRÜLMÉNYEK között nem...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását