2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az EU elárverezi a jövőnket?

Bokros Lajos nemcsak hazánkban tevékeny. Az Európa Parlamentben nemrég azzal keltett nagy visszhangot, hogy szlovákul szólalt fel, most pedig az uniós költségvetést bírálta erőteljesen.
2009. december 16. szerda 16:39 - Pénzes Dávid
Bokros Lajos, egyetlen MDF-es képviselőként illetve az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának tagjaként kifejezetten aktívan vállal szerepet az európai törvényhozás házában. A volt pénzügyminiszter keddi felszólalásában keményen bírálta az Európai Unió következő költségvetését.

Bokros gazdasági szakemberként látott problémáit kilenc pontba szedte össze. Ezek mindegyike fontos problémára mutat rá, így az első semmivel sem fontosabb, mint az utolsó: itt most az ő gondolatmenetét követjük.

Bürokrácia


Bokros a rendszerváltás előtt
1980 és 1986 közt a Pénzügyminisztériumhoz tartozó Pénzügykutató Intézetben dolgozott. A nyolcvanas években „Rikárdó Dávid” néven írt a szamizdatokban közgazdasági cikkeket. 1987 és 1989 között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági főosztályvezető-helyettese volt, 1989 és 1991 közt az MNB ügyvezetője. 1990 és 1995 között a Budapesti Értéktőzsde elnöke, ezzel párhuzamosan 1990 és 1991 között az Állami Vagyonügynökség vezetője, majd 1991 és 1995 között a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója volt. Az 1990-es választásokon a budapesti területi listáról az MSZP színeiben került be a parlamentbe, azonban két hónappal később lemondott. Az MSZP-be hol belépett, hol elhagyta. Párttagságát saját elmondása szerint 1991-ig tartotta meg.
A költségvetés növekedését azért bírálta a politikus, mert az az uniós bürokrácia működtetési költségeit is automatikusan emeli. Ez Bokros szerint nem párosul látható fejlődéssel, ami a teljesítményben megjelenik. Ez pedig a gazdasági válságban elfogadhatatlan.

Bokros szerint az EU hivatalnokai nem érdemelték meg a béremelést. Nagyon helytelennek látja, hogy a válság negatív hatásaitól éppen saját magukat védik a bürokraták. Feltette a kérdést: nem lenne-e helyénvalóbb elfogadni egy nominális bércsökkenést és ezáltal növelni a foglalkoztatottságot az európai szolidaritás jegyében?

Bírálja továbbá, hogy a tervezetben nincsenek olyan közös értékek, amik valamilyen egyértelmű gazdaságpolitikai irány mentén láthatóvá válnának. Azaz nem jelentek meg reformszerű kezdeményezések, csupán mindenre egy kicsivel többet kívánnak költeni.

Értelmetlen pazarlás

Pedig a globalizáció hatásainak mérséklésére Bokros szerint 500 milliárdot lehetne elkölteni az Európai Globalizációs Szabályozási Alapból. (European Globalization Adjustment Fund). Bokros úgy látja, ehelyett a tagállamok a szűkös erőforrásokat is értelmetlenül pazarolják el, és nincsenek ebben a témában racionális előterjesztések.

A gazdaságpolitikus külön kiemelte az elavultsága miatt Bulgáriában bezárásra szánt kozluduji atomerőmű esetét. A költségvetési bizottság zavarba jött attól, hogy az utolsó pillanatban mennyibe is kerül majd ez az uniónak. Hozzátette, fontosabb lenne egy új atomerőmű támogatása, mintsem a nem hatékony tej-alapba önteni súlyos pénzeket.

A költségvetés elhibázott tervezésének alapvető jele Bokros szerint, hogy több tétel esetén is nő a kötelezettségek illetve a kifizetési előirányzatok közti egyenlőtlenség. „A kötelezettségvállalásokkal helyrehozhatatlanul megnöveljük a várható önkényes kiadásokat, és ez az EU jövőjének elárverezésével egyenértékű” – mondta a képviselő.

Európai gondolkodás kell

Bokros külön hangsúlyozta, hogy az EU költségvetésében a képviselők sokszor kedvenc projektjükre, valamint saját államuk támogatására koncentrálnak. Ez a gazdasági szakember szerint nem jó irány. Úgy véli, a költségvetésnek nem szabad pusztán a satus quo fenntartását szolgálnia: előremutató eszköz kell elgyen, ami erősíti és egységesíti az EU piacát. „Az egyéni érdekek kisebb védelme a kulcsa annak, hogy az EU ne süllyedjen jelentéktelenségbe a globális színpadon.”

Bokros is tisztázni kívánta, hogy az EU költségvetése nem a globális válság elleni küzdelemre való. Szerinte e nemzeti költségvetési politikák szolgálnak erre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU sokat költ olyan programokra, melyek valódi hatását nem ismerik, ez politikai és etikai szempontból is elfogadhatatlan.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását