2024. május 3. - Tímea, Irma

Csökken a rákos betegek száma

Kevesebb a rákos eset, és a halálozási arány is tovább csökken - hozták nyilvánosságra a legutóbbi hivatalos adatokat hétfőn az Egyesült Államokban.
2009. december 8. kedd 18:33 - HírExtra
1999 és 2006 között az új rákdiagnózisok száma évente átlagosan egy százalékkal csökkent, a rákos halálozási arány pedig 2001 és 2006 között évente 1,6 százalékkal lett alacsonyabb - jelentették az illetékes intézmények, köztük az amerikai Nemzeti Rákintézet, valamint a betegség-megelőzési központ (CDC).

Leginkább a gyakori tumortípusoknál, így a tüdő-, a mell-, prosztata- és a kolorektális ráknál javultak a mutatók - idézte a Cancer szakfolyóirat a beszámolót. Továbbra is nagyobb arányban vannak a férfiak az újonnan diagnosztizált esetek között, ám náluk erőteljesebb volt a betegségszám visszaesése és a halálozási arány javulása is.

A szakemberek a szűrési és kezelési módok fejlődésének is tulajdonítják a rákos megbetegedési és halálozási statisztikák javulását. A megelőzésnek szintén fontos szerepe van, 1975 és 2000 között például 22 százalékkal csökkent a vastag- és végbélrák előfordulása, 26 százalékkal a halálozási aránya. A javulást felerészben a kockázati tényezők, például a dohányzás visszaszorítása okozta.

A rák a második számú vezető halálok az Egyesült Államokban, mintegy 1,3 millió embernél diagnosztizálják évente, 2009-ben várhatóan 562 ezer ember hal meg miatta az Amerikai Ráktársaság becslése szerint.

A legtöbben tüdőrák következtében veszítik el életüket: 219 440 új esetszám mellett 159 390 halálozás várható az idei évben. Kolorektális tumorokban 49 920, emlőrákban pedig 40 610 ember hal meg az előrejelzés szerint 2009-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását