2024. június 17. - Laura, Alida

Az Amnesty International üdvözli a volt guantánamói fogoly befogadását

Az Amnesty International szerint azzal, hogy Magyarország befogadott egy volt guantánamói foglyot, hozzájárul a kubai szigeteken lévő amerikai támaszponton kialakított különleges fogolytábor bezárásához.
2009. december 2. szerda 18:09 - HírExtra
A nemzetközi emberi jogi szervezet magyarországi igazgatója az MTI-nek küldött szerdai közleményében úgy fogalmazott: üdvözlik a volt guantánamói fogoly befogadásáról szóló magyar kormány döntését, és arra ösztönzik a magyar kormányt, hogy más államokat is szólítson fel a példa követésére.

A jogvédő szervezet szerint elsődlegesen az Egyesült Államok kötelessége a guantánamói és hasonló fogolytáborok bezárása, illetve a foglyok sorsának megfelelő rendezése, de véleményük szerint a többi országnak is ki kell vennie a részét a terrorizmus elleni harc nevében elkövetett jogsértések orvoslásából. Emlékeztettek: a nemzetközi szervezet elsők között emelte fel ez ellen a hangját, és követelte a fogolytábor bezárását, és ennek érdekében évek óta világkampányt folytatnak.

Az Amnesty International arra kéri a magyar hatóságokat, hogy teremtsék meg azokat a feltételeket, melyek lehetővé teszik a volt fogoly mielőbbi rehabilitációját és beilleszkedését. Biztosítsanak számára egyebek között orvosi és pszichológiai ellátást, nyelvtanítást, valamint egyéb szükséges támogatást, és olyan jogi státuszt, amely elősegíti az integrációt.

Az Egyesült Államok kormánya kedden jelentette be hivatalosan, hogy átszállított egy guantánamói foglyot Magyarországra. A washingtoni igazságügyi minisztérium közleménye szerint a ciszjordániai származású rabot hétfőn késő éjszaka szállították el a guantánamói fogolytáborból, és juttatták el a magyar kormány hatáskörébe. "Az Egyesült Államok köszönetet mond Magyarország kormányának azért, hogy segítséget nyújt Obama elnök azon utasításának végrehajtásához, amely a Guantánamo-öbölbeli börtön bezárását célozza" - olvasható a hivatalos közleményben.

A minisztérium közölte: a fogoly személyazonosságát Washington a magyar kormány kérésére nem közli; Budapest biztonsági és személyiségi jogi indokok alapján kért titoktartást.

Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után újságíróknak azt mondta: a magyar állam vállalta, hogy a férfit megtanítják magyarul, biztosítják az elhelyezését és beilleszkedését, azt, hogy szakmát szerezhessen, valamint az egészségügyi ellátását is, de a hét éven át raboskodott férfi érkezéséről nem kívánt beszélni. Közölte: a férfi majdani tartózkodási helyét sem hozzák nyilvánosságra a fogoly és az ország biztonsága érdekében.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin férfit. A magyar kormány november 25-én fogadta el az amerikai kormánnyal kötött, erről szóló megállapodást.
Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke néhány nappal hivatalba lépése után rendelte el a Kuba szigetén lévő amerikai katonai támaszponton működő börtön bezárását 2010-ben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását