2024. március 29. - Auguszta

Gyurcsány bízná meg Orbánt a kormányalakítással...

Közeledik a köztársasági elnök újra- avagy megválasztásának ideje. Ennek kapcsán egészen extrém ötletek is felmerültek. Ezek közül lenne egy, mely sokakban a piszkálná fel a gyönyör negédes érzését.
2009. december 1. kedd 07:51 - Pénzes Dávid
Sólyom László mandátuma 2010. augusztus 5-én jár le. Az Alkotmányunk szerint legkésőbb 30 nappal ezelőtt meg kell választani az új köztársasági elnököt. Azaz jövő év július 5-ig az Országgyűlésnek döntenie kell a személyről. A tavaszi választások április közepére/végére tehetők, az új kormány tehát május végéig állhat fel. Az időbe tehát éppen hogy, de belefér.

Úgy tudjuk, az MSZP nem kívánja előrébb hozni a köztársasági elnök megválasztását, azaz nem igazak azok a médiában megjelent felvetések, hogy még ez a szocialista-liberális többségű Parlament javaslatot tenne a köztársasági elnök személyére. Ahogyan az is találgatás, hogy Gyurcsány Ferenc lehet az ország következő köztársasági elnöke.

Pedig…


Pedig milyen érdekes is lenne. Képzeljük, el, hogy a mi Fletónkat beköltöztetnénk a Sándor-palotába. Hogy a hónapok óta eltűnt ex-miniszterelnök megkapja az egyik legfontosabb posztot, amit elérhet magyar állampolgár. Nehéz azon vitát indítani, hogy megérdemli-e vagy nem, hiszen a Gyurcsány-éra az egyik legkártékonyabb volt a magyar történelemben, mind gazdasági, mind társadalmi, mind erkölcsi szempontból.

Mégis, lenne abban valami orgazmikus élvezeti csúcsmámor, mikor Orbán Viktor éppen Gyurcsány Ferenctől veszi át a miniszterelnöki kinevezését. Olyan pillanat lenne ez az ország életében, amely mindent megér, még azt is, hogy egy táncikáló pojácát, egy volt meggyőződéses kommunista ifivezért ültessünk a köztársasági elnöki székbe. Volt már ennél rosszabb…

Képzeljük tehát el, ahogy Orbán Viktor a nagy győzelem kapujában azzal szembesül, hogy az új kormányfő Gyurcsánytól lesz kénytelen átvenni a kinevezését. Mennyire kellemetlen, mennyire kínos! Teljes győzelem helyett megaláztatás, örömujjongás helyett tyúkszemre lépés.

Gyurcsányos évek


Szanyi Tibor blogja
„A jobboldali média felkapott egy spekulációt, hogy t.i. a jelenlegi Parlament még a mostani ciklusban megválasztaná az új köztársasági elnököt. Én ugyan nem tudok ilyen politikai szándékról, de nem állok ellen, végül is akár jó ötlet lehet. Ez esetben Gyurcsány Ferencet javaslom megválasztani! Ha 2005-ben nem sikerült a mi oldalunkról államfőt választani, hát sikerüljön 2010-ben, azaz legyen a baloldal és a liberálisok közös köztársasági elnökjelöltje Gyurcsány Ferenc. Remélem, ettől még a kedve is elmenne a Fidesznek, hogy országgyűlési választásokat akarjon nyerni. (…) Állítsuk hát a köztársaság és az alkotmányosság legfőbb őrének a volt miniszterelnökünket! Rögtön ez után pedig nyerjük meg a tavaszi választásokat is.
Igaz, a következő öt évben (ennyi időre választják a köztársasági elnököt) el kellene viselnünk heti egy antifasiszta tüntetést, havi egy Nemzeti Csúcsot, és jó néhány Chartát, nem beszélve a nemzeti ünnepekről, amelyeket csak triplakordonok mögött tarthatnánk meg, az orvgyilkos mesterlövészek lelkére pedig a Gyurcsányt körbevevő óvodások hatnának, a mi nagy örömünkre. De legalább együtt nevethetnénk Gyurcsány angol kiejtésén a CNN és a BBC műsoraiban, valamint a Sándor-palotát át lehetne alakítani múzeummá, hiszen a Gyurcsány család Putyinhoz költözne és csak ideiglenesen állomásozna hazánk területén.

Milyen kár, hogy mindez csak álom. Egyetlen ember álma, Szanyi Tiboré. A szocialista honatya blogjában vetette fel az ötletet, ám a valóságtól annyira elrugaszkodott, mintha önmagát jelölte volna meg, mint leendő köztársasági elnök. Bármelyik lenne is az őszinte ötlet, ha az MSZP-s honatyák ilyeneket tudnak csak kitalálni, akkor hamar az SZDSZ sorsára juthatnak.

Kovács? Ugyan…

Mert még azt is nehéz elhinni, hogy a Brüsszelből távozó Kovács László, leköszönő adóügyi biztost jelöljék a köztársasági elnöki posztra. Egy ilyen lépés, még ha jóval életrevalóbb is mint Szanyi ötlete, akkor is nagy mellényúlás. Kovács Európában nem sokat tett le az asztalra, az Economist tekintélyes brit gazdasági lap azt írta: "Ő volt az, aki semmiféle nyomot nem hagyott maga után.” Ezek után beültetni a köztársasági elnöki székbe több, mint ballépés. Miért kellene jutalmazni azt, aki teljesítményével nem érdemelte azt ki?

Bárhogy is lesz, azért a legvalószínűbb az, hogy egy Fidesz többségű Parlament fog júniusban elnököt választani, s így kevésbé várható, hogy Gyurcsány, vagy Kovács neve, mint esélyes felmerüljön. Persze előre nem látjuk még az akkori politikai alkukat, így még az is lehetséges, hogy egyfajta háttérmegegyezésként (pl. a kétharmados nagyreformok érdekében) mégiscsak szoci jelölt kaphat többséget.

Nem beszélve arról, hogy Sólyom Lászlóról sem tudjuk vállalna e még egy ciklust.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását